Biografie
Miriam is opgegroeid in Bedum en heeft Voeding & Gezondheid gestudeerd in Wageningen. Tijdens haar promotietraject bij het Radboudumc heeft zij zich verder gespecialiseerd in geriatrische epidemiologie. Haar promotieonderzoek richtte zich op het voorspellen van het cognitief en dagelijks functioneren van mensen dementie. Ten behoeve van dit onderzoek verhuisde zij tijdelijk in Baltimore (V.S.) en Stockholm (Zweden) om samen te werken met internationale collega’s en om nieuwe analysetechnieken te leren. In 2019 promoveerde Miriam cum laude. Sinds 2020 werkt zij bij het UNC-ZH, waar zij meerdere junior onderzoekers begeleidt. Haar expertise is kwantitatief observationeel onderzoek.
English
Miriam studied Nutrition & Health at Wageningen University & Research. During her PhD at Radboudumc (Nijmegen) she specialized in geriatric epidemiology. The aim of her PhD research was to predict cognitive and functional decline in people with dementia. For the execution of her research, she temporarily lived in Baltimore (U.S.A.) and Stockholm (Sweden) to collaborate with international colleagues and to learn new analysis techniques. In 2019, Miriam obtained her PhD degree with honors. Since 2020 she works at UNC-ZH, where she supervises multiple (PhD) students. Her expertise is quantitative observational research.
Bekijk de onderzoeken van dr. ir. Miriam (M.L.) Haaksma
Navigeren door Crisis: Passende Zorg voor Mensen met Dementie
Het stijgende aantal thuiswonende mensen met (gevorderde) dementie vormt een grote uitdaging voor het verlenen van goede en passende zorg. Mantelzorgers ervaren vaak aanzienlijke belasting, wat uiteindelijk kan resulteren in een crisisopname in een verpleeghuis. Bovendien kan probleemgedrag van mensen met dementie verergeren, bijvoorbeeld in de vorm van agressie, waardoor thuis wonen plots niet langer gaat. Een crisisopname van een persoon met dementie heeft grote impact op de cliënt, naasten en betrokken zorgprofessionals, er onmiddellijke keuzes moeten worden gemaakt, die niet altijd in overeenstemming zijn met de wensen, doelen en voorkeuren van de persoon met dementie en diens mantelzorger. Hoewel het voorkomen van alle crisisopnames waarschijnlijk niet mogelijk is, kan goede organisatie van zorg voor mensen met dementie het gebruik van spoedzorg wel verlagen. Daarom is het van belang om de impact van crisisopnames op de zorg beter te begrijpen en te onderzoeken.
Lees verderEU-COGER: European cooperation in geriatric rehabilitation research after COVID-19
De EU-COGER- studie is Europese observationele multicenter studie naar het herstel en de inhoud van het revalidatietraject van post-COVID-19- patiënten in de geriatrische revalidatie.
Lees verderEen optimaal leefmilieu voor mensen met het syndroom van Korsakov
Onderzoek naar hoe de woonvorm en het leefmilieu van mensen met het syndroom van Korsakov optimaal kan worden vormgegeven, zodat zij zoveel mogelijk zelfstandigheid en kwaliteit van leven ervaren.
Lees verderEAGER-2-SEE
Het EAGER-2-SEE project heeft als doel om in kaart in kaart te brengen op welke wijze we het zelfmanagement van kwetsbare ouderen met chronische aandoeningen en/of blijvende beperkingen in de geriatrische revalidatie (GR) kunnen ondersteunen en verbeteren met behulp van eHealth (digitale zorg). Het project is hierin tweeledig. Het eerste deel focust zich op de ondersteuning van zelfmanagement bij mensen met COPD in de GR. Het tweede deel focust zich op het verminderen van zitgedrag van patiënten in de GR.
Lees verder