Actieonderzoek bij het UNC-ZH, hoe werkt dat? Het ENACT-onderzoek

logo enact studie

Actieonderzoek is een krachtige methode om praktische problemen in verpleeghuizen aan te pakken door middel van samenwerking tussen onderzoekers en (zorg)medewerkers en andere betrokkenen. Het doel van het ENACT-onderzoek is om een praktische en gebruiksvriendelijke toolkit te creëren die (zorg)medewerkers, vrijwilligers en naasten helpt bij het kiezen van activiteiten die aansluiten bij de interesses en behoeften van bewoners. Betekenisvolle activiteiten zijn activiteiten of bezigheden die de persoon met dementie een gevoel van plezier geven. Ze sluiten aan bij de interesses, gewoonten, identiteit, rollen en routines van de persoon met dementie en zijn aangepast aan zijn of haar mogelijkheden.

Op de foto: onderzoeker Myrthe Houben en medewerkers WZH tijdens een actieteam-meeting op locatie WZH Leilinde

De rol van actieonderzoek
Actieonderzoek speelt een cruciale rol in het ENACT-onderzoek doordat het een cyclisch proces van plannen, actie en reflectie omvat. Tijdens dit project werken (zorg)medewerkers, vrijwilligers en naasten uit verschillende verpleeghuizen nauw samen met de onderzoekers in actieteams om de toolkit te evalueren en te verbeteren. Dit proces zorgt ervoor dat de toolkit aansluit bij de werkelijke behoeften en omstandigheden in de praktijk.

Actieteam-meetings
Afgelopen periode hebben verschillende (zorg)medewerkers van Pieter van Foreest en WoonZorgcentra Haaglanden de toolkit ingezet tijdens hun dagelijks werk. Ook familie en vrijwilligers zijn uitgenodigd om met de toolkit aan de slag te gaan en hun ervaringen te delen. Tijdens actieteam-meetings kwamen de leden samen en deelden hun ervaringen, suggesties en uitdagingen, wat waardevolle inzichten opleverde voor verdere aanpassingen en optimalisatie van de toolkit. De samenwerking tussen alle betrokkenen is essentieel voor het succes van het ENACT-onderzoek. Door samen te werken en continu te reflecteren op de ervaringen en resultaten, ontstaat er een dynamische leeromgeving. Uiteindelijk leidt dit tot een toolkit die niet alleen wetenschappelijk onderbouwd is, maar ook direct toepasbaar en waardevol in de dagelijkse zorgpraktijk.

Op de foto: onderzoekers Hanneke Smaling & Myrthe Houben en medewerkers WZH tijdens een actieteam-meeting op locatie WZH Leilinde

Samenwerken met de praktijk
Het ENACT-onderzoek illustreert hoe actieonderzoek kan bijdragen aan praktische oplossingen in verpleeghuizen. Door (zorg)medewerkers, vrijwilligers en naasten actief te betrekken bij de ontwikkeling en evaluatie van de toolkit, wordt gezorgd voor een product dat daadwerkelijk bijdraagt aan het welzijn van bewoners en aansluit op de praktijkbehoeften. Met deze hands-on aanpak wordt een dynamische en lerende omgeving gecreëerd, waar zowel de toolkit, wetenschap als de zorgpraktijk voortdurend verbeteren en groeien.

Meer weten over het ENACT-project? Bekijk hier de onderzoekspagina en het onderzoeksteam.