Zomers bezoek: internationale samenwerkingspartners langs bij het UNC-ZH

Onderweg met de trein

Zomer 2023

In de wereld van onderzoek kent samenwerking geen grenzen. Deze zomer ontving Jenny van der Steen, onderzoeker van UNC-ZH/LUMC met focus op Advanced Care Planning bij dementie, verschillende internationale gasten om de banden te versterken. Bezoekers uit Israël, Portugal, de Verenigde Staten en Japan kwamen naar Nederland voor een reeks onderzoeksactiviteiten en evenementen, waaronder het AAIC Amsterdam en het GBHI evenement in het Radboudumc én twee werkbezoeken aan ouderenzorgorganisaties die lid zijn van het UNC-ZH.

Internationale samenwerking in CONT-END project

Miharu Nakanishi, een onderzoeker uit Japan, werkt mee aan het CONT-END project. Ze zal hier negen maanden werken aan het onderzoek en verzamelt gegevens uit Japan. Ook Shiri Shinan-Altman uit Israël, die zich ook bij de groep heeft aangesloten, draagt bij aan Werkpakket 1 van het CONT-END onderzoek. In dit pakket bekijken we vier interventies die alle een minder of meer controversieel element bevatten als het gaat over het behouden van controle over het levenseinde. In zes landen gaan we na in hoeverre mensen met dementie, hun naasten, en artsen die te maken hebben met levenseindezorg bij dementie, deze interventies acceptabel vinden.

Verkennen van de Nederlandse ouderenzorgpraktijk: bezoek aan Argos en ActiVite

De gezamenlijke reis werd voortgezet met een bezoek aan ActiVite Rietveld in Alphen ad Rijn. Op woensdag 12 juli verkende een diverse groep, waaronder Shiri Shinan-Altman uit Israël, Miharu Nakanishi uit Japan en Sifra van de Beek, promovenda bij Ethiek en Recht, samen de Nederlandse ouderenzorgpraktijk.

De samenwerkingsgeest was duidelijk, want zowel de Japanse als de Israëlische partners hadden aanvankelijk een sabbatical gepland in de zomer van 2020 en om naar hier te komen. De toewijding aan onderzoek heeft de tand des tijds doorstaan!

Op donderdag 20 juli leidde hun reis hen naar Argos DrieMaasstede in Schiedam. Jenny: “De samenwerkingsgeest was duidelijk, want zowel de Japanse als de Israëlische partners hadden aanvankelijk een sabbatical gepland in de zomer van 2020 en om naar hier te komen. De toewijding aan onderzoek heeft de tand des tijds doorstaan!”

Bruggen bouwen met Braziliaanse samenwerking

De samenwerking van Jenny van der Steen met Edison, een Braziliaanse professor in geriatrie en palliatieve geneeskunde, heeft al substantiële resultaten opgeleverd. Ze maken deel uit van een internationaal project dat een “goede dood bij dementie” in acht landen onderzoekt, wat de kracht van interculturele samenwerking onderstreept.

Portugees onderzoeker verwelkomen: Sandra Martins Perreira en Pablo Hernandez Marrero

Sandra Martins Perreira, een vooraanstaand ethicus en verpleegkundige, reisde samen met haar partner Pablo Hernandez Marrero vanuit Portugal om nieuwe onderzoeksplannen te ontwikkelen. Hun band met Jenny gaat terug tot haar tijd bij VUmc en hun samenwerking belooft nieuwe perspectieven op tafel te brengen.

Vele internationale samenwerkingen kwamen in deze dagen samen. Met de internationale kennisuitwisseling kunnen we samen werken aan de beste zorg voor kwetsbare ouderen. We danken alle gasten voor hun bezoek en bijdrage aan deze uitwisseling.

Foto’s bezoek aan ActiVite – locatie Rietveld

Foto’s bezoek aan Argos – locatie DrieMaasstede