Startworkshop voor deelnemende afdelingen Q-PID-onderzoek

Het Q-PID-onderzoek is volop van start. Medewerkers van elke locatie dat meedoet aan het onderzoek, krijgen vooraf een training door onderzoeker Paulien van Dam.

Het Q-PID onderzoek heeft als voornaamste doel het verbeteren en/of handhaven van kwaliteit van leven van mensen met dementie wonend in een verpleeghuis. Tijdens de training geeft Paulien van Dam uitleg aan de verzorgenden en verpleegkundigen over onder andere kwaliteit van leven bij mensen met dementie, over het observeren van pijn bij deze groep, en natuurlijk over de achtergrond en de inhoud van het onderzoek. 

Meer dan zorg alleen 

De aanwezigen waren tot nu toe erg enthousiast, met name om te leren om nog meer te kijken naar een bewoner, in plaats van alleen de zorg op zich te nemen. Door te kijken naar de verbale, maar vooral ook non-verbale reactie van een bewoner kun je er beter achter komen hoe iemand zich voelt en of er bijvoorbeeld pijn aanwezig is.  

Paulien van Dam: ‘Ik ben heel blij met het aantal deelnames. Met dit onderzoek komen we meer te weten over het inzetten van paracetamol voor verbetering van kwaliteit van leven bij de bewoners. De medewerkers waren heel betrokken, we hopen dat de onderzoeksresultaten duidelijke indiciaties kunnen geven voor het in lage doseringen en op proef toepassen van paracetamol.’ 

Voorspoedig verloop 

Tot nu toe hebben 16 locaties deelgenomen aan het onderzoek, waarbij de training 1 of 2 keer werd gegeven (afhankelijk van het aantal verzorgenden en verpleegkundigen dat getraind diende te worden). Nog 5 locaties zullen de komende weken en maanden aansluiten, waarbij er nog 30 deelnemers zullen worden geïncludeerd. De einddatum van het onderzoek staat namelijk op 1 juni 2019, dus uiterlijk 1 maart 2019 moet de laatste deelnemer geïncludeerd zijn.