Toolkit Vitale Tuin beschikbaar – aan de slag!

En een video over het onderzoek door Vilans

Vind jij ook dat naar buiten gaan geen luxe maar een levensbehoefte is? Helaas is naar buiten gaan nog geen vanzelfsprekendheid voor mensen met dementie die in het verpleeghuis wonen. Dat was voor Melanie van der Velde aanleiding om te starten met haar promotieonderzoek ‘Vitale tuin’. Haar doel is het naar buiten te gaan te integreren in de verpleeghuiszorg. Maar wat is daarvoor nodig? Daarmee ging ze aan de slag.

Vitale tuin

Er is meer nodig dan alleen een tuin

Met alleen een mooie buitenplaats ben je er nog niet. Een van de stappen is het ontwerpen en aanleggen van een buitenruimte dat passend is voor mensen met dementie (de fysieke omgeving). Daarnaast is een andere manier van werken nodig, waarbij dagelijks naar buiten gaan onderdeel is van de dagelijkse zorg (de sociale omgeving). Ten slotte is het belangrijk het tuingebruik te integreren in visie en beleid (organisatorische omgeving).

Aan de slag! Toolkit met alle stappen

Op basis van literatuur- en praktijkonderzoek (met de ontwikkeling van een heuse proeftuin!) kwam Melanie van der Velde met het onderzoeksteam tot een praktische toolkit. Met deze toolkit weet je hoe je op basis van evidence based practice een verpleeghuistuin kan ontwerpen!

De toolkit is in samenwerking met W E I J D E Tuin-en Landschapsarchitecten samengesteld. Het onderzoek is vanuit het UNC-ZH uitgevoerd in samenwerking met Pieter van Foreest en Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L).

Video door Vilans over ‘Vitale Tuin’

Kennisorganisatie Vilans maakte een mooie video over het onderzoek als voorbeeld hoe praktijk en wetenschap met elkaar zijn verbonden. De video geeft nog meer inzicht in het ontstaan van het idee, de voordelen van de tuin, het ontwerpproces, en de verspreiding van de kennis. Maak van naar buiten gaan geen luxe, maar een noodzaak.

Aan het woord zijn Melanie van der Velde, promovenda bij het UNC-ZH, en Monique Caljouw, assistant professor en vicevoorzitter UNC-ZH.

Verder bekijken

Download Toolkit ‘Vitale Tuin’

Bekijk de onderzoekspagina en het onderzoeksteam

Lees het achtergrondinterview in Trouw

Lees het nieuwsbericht van Vilans

Deze toolkit is een dynamisch document. Heb je feedback? Mail graag naar unc-zh@lumc.nl.

Logo UNC-ZH onderzoek Vitale Tuin