Vacature: Junior Onderzoeker Passende Zorg voor Mensen met Dementie

Wij zoeken een gemotiveerde junior onderzoeker met affiniteit voor onderzoek in de zorg voor mensen met dementie. Dit project richt zich op het voorkomen van crisisopnames bij deze doelgroep. Klinkt dit interessant? Solliciteer dan op deze functie!

Conform CAO UMC – 29 uur – WO – bepaalde tijd – solliciteren kan t/m 3 maart 2024.

Wat ga je doen?

Goede zorg bieden voor mensen met (gevorderde) dementie die thuis wonen is een grote uitdaging. Dit vraagt veel van mantelzorgers. Wanneer een mantelzorger overbelast raakt of wanneer het probleemgedrag van de persoon met dementie bijvoorbeeld plots verergert, kan dit leiden tot een crisisopname. Crisisopnames zijn stressvol voor zowel mensen met dementie als hun mantelzorgers en zorgverleners. Vaak moeten er onmiddellijke keuzes worden gemaakt, die niet in overeenstemming zijn met de wensen, doelen en voorkeuren van de persoon met dementie en diens mantelzorgers. Daarnaast leiden crisisopnames tot een niet-planbare hoge werkdruk in het verpleeghuis, waar men reeds kampt met grote personeelstekorten. Het is aannemelijk dat spoedopnames leiden tot suboptimale kwaliteit van zorg, maar de oorzaken en de impact van deze crises worden zelden gekwantificeerd. Daarom willen we in dit project de aanleiding en de impact van crisisopnames in kaart brengen.

Als junior onderzoeker werk je aan onderzoek naar acute zorgproblemen (crises) bij mensen met dementie. Het project is een mixed-methods studie en bestaat uit twee delen. Eerst ga je de gevolgen van crisisopnames voor zorgprofessionals op het gebied van werkdruk, werkplezier en kwaliteit van zorg in kaart middels een vragenlijst. Daarna ga je middels interviews met zorgprofessionals, mantelzorgers en patiënten de oorzaken van de crises en mogelijke preventie-strategieën in kaart brengen. De resultaten van dit project vormen de basis voor het (door)ontwikkelen van een preventie-strategie voor crisisopnames. Je schrijft over deze studie een internationaal wetenschappelijk artikel. Het onderzoek sluit aan bij een reeds lopend project, de FRIDAY studie, waarbij de focus ligt op acute zorgproblemen in de eerste lijn.

Weten wat je mee moet nemen, wat we jou bieden en waar je gaat werken? Bekijk hier de vacature.