Vijf locaties introduceren ‘het verpleeghuis’ aan kersverse masterstudenten Vitality and Ageing

September 2023

Het UNC-ZH bood alle nieuwe studenten van de masteropleiding Vitality and Ageing de mogelijkheid om tijdens de eerste week van hun masteropleiding een verpleeghuis te bezoeken. HWW, Saffier, Topaz, Zorggroep Vlaardingen, en WoonZorgcentra Haaglanden stelden ieder de deuren van een locatie voor hen open. Tijdens vijf interactieve dagdelen, met ieder hun eigen programma, werden er onder andere rondleidingen aan de studenten gegeven, activiteiten voor studenten en bewoners georganiseerd, vertelden medewerkers aan de studenten hoe het is om hier te werken, en over onderzoek doen in het verpleeghuis.

Bij WZH op locatie Prinsenhof vertelden medewerkers Mari (lecturer practitioner), Annette (fysiotherapeut), Roni (vaktherapeut), Lidwien (locatieverpleegkundige) en Marlies (beweegagoog) de studenten dat de zorg in het verpleeghuis tegenwoordig heel persoonsgericht is: “een bezoek aan huis om iemand al te leren kennen voor hij of zij in het verpleeghuis komt wonen” of “een lang gekoesterde droom om mode ontwerpster te worden in vervulling laten gaan met een modeshow op de afdeling” zijn hier part of the job.

Daarna mochten de studenten samen met bewoners een gloednieuwe kunst-en-beweeg-route door het huis uitproberen. Een project waarbij beweging en expressie van bewoners werden gestimuleerd door te schilderen middels bewegingsoefeningen. De kunstwerken die hieruit ontstonden werden deel van een interactieve kunstroute. Voor een deel van de studenten was dit een eerste kennismaking met het verpleeghuis. Anderen liepen al eens stage in het verpleeghuis of kenden het verpleeghuis van toen hun opa en oma er woonden. Maar aan het einde van de middag zijn ze het erover eens dat dit bezoek hun beeld van het verpleeghuis heeft veranderd: “De sfeer is hier anders dan toen ik vroeger in het verpleeghuis kwam.” “Hier mogen bewoners nu dingen doen die ze zelf leuk vinden, en je merkt wat dat met ze doet”.

De student van nu is de behandelaar en verzorgende van de toekomst. Het UNC-ZH werkt daarom graag samen met onderwijsinstellingen, zowel mbo, hbo als universiteit. Denk daarbij aan onderzoeksstages, onderwijslessen of werkbezoeken. Heb je goede ideeën voor het verbinden van onderzoek en onderwijs? Of ben je verbonden aan een zorginstelling en/of (zorg)opleiding en nieuwsgierig naar hoe jij onderzoek in kan zetten in het onderwijs? Daarover kan je contact opnemen via het e-mail adres hieronder.

Contact: Coördinator Onderwijs: Lisa van Tol, E-mail: L.S.van_Tol@lumc.nl