Geslaagde bijdrage aan de Landelijke Onderwijsdag mbo

Hoe maak je verbinding tussen wetenschap en praktische zorgopleidingen? Bijvoorbeeld door aanwezig te zijn op de Landelijke Onderwijsdag Beroepsonderwijs. Als academische netwerken ouderenzorg werden we hiervoor uitgenodigd en wij gingen daar graag op in.

Onze onderwijscoördinator Lisa deelde hier kennisproducten van het UNC-ZH met mbo-docenten en onderwijs ontwikkelaars.

(Foto v.l.n.r.: Alice van het UNO Amsterdam, Lisa van het UNC-ZH, en Charlotte van het UKON)

Kennisproducten gingen mee in de tas
Op een interactieve kennismarkt deelde Lisa, samen met collega’s van de andere academische netwerken ouderenzorg kennisproducten voor de ouderenzorg met andere aanwezigen. Daar ontstonden gedurende de dag mooie gesprekken. Lisa: “Leuk om zulke enthousiaste reacties van mbo-docenten en ontwikkelaars van lesboeken te krijgen. Hun behoefte aan wetenschappelijke kennis over thema’s binnen de ouderenzorg bleek groot. Gretig verzamelden ze flyers, posters en factsheets over verschillende onderwerpen voor in hun tas.”

Ouderenzorg kennisquiz: mbo-docenten, is jullie kennis up-to-date?
’s Middags gaven Lisa en Alice ook een workshop. De daarbij aanwezigen mbo-docenten werden op een speelse manier even aan de tand gevoeld. Hoe zit het met hun actuele kennis over de ouderenzorg? Weten zij bijvoorbeeld aan welke signalen te zien is dat mensen met dementie pijn hebben? En dat het UNC-ZH gratis handleidingen en een toolkit over dit onderwerp heeft? Het doel van de workshop was om mbo-docenten te enthousiasmeren en te attenderen op kennisproducten van de verschillende SANO netwerken, die ook goed kunnen worden ingezet in onderwijs aan bijvoorbeeld studenten verpleegkunde of verzorgende. De docenten beantwoordden op gevoel veel vragen voor de ouderenzorg goed, maar niemand scoorde 10 punten. Dat motiveerde zeker om nog eens een kijkje te nemen op onze website. Daarnaast werd besproken hoe mbo-docenten ervoor zorgen dat hun kennis en lessen up-to-date blijven, en hoe onze producten hen daarbij kunnen helpen.

Reflectie op de dag
Lisa: “Hoe mooi is het als de wetenschappelijke kennis die wij ontwikkelen niet alleen met huidige medewerkers in de ouderenzorg wordt gedeeld, maar ook met studenten Zorg en Welzijn, de toekomstige medewerkers? Dat lukt alleen wij en mbo Zorg en Welzijn’s docenten elkaar nog beter weten te vinden. Met de uitnodiging van Stichting het Consortium voor onze bijdrage aan deze dag is daarin weer een mooie stap gezet.”