RE-ACTIVE! Recommendations of physical activity during the non-weight bearing period of the lower extremity for the geriatric rehabilitant
Dit project richt zich op het ontwikkelen en testen van een beweeginterventie voor de geriatrische revalidant die tijdelijk een been niet mag belasten.
Inhoud onderzoek
Ouderen die tijdelijk een onderste extremiteit niet mogen belasten na een fractuur, lopen een verhoogd risico op inactiviteit. Dit kan leiden tot verlies van spierkracht, conditie en zelfs tot een verhoogde kans op overlijden. Om deze doelgroep te ondersteunen bij het fysiek actief blijven, wordt binnen de studie RE-ACTIVE een fysiotherapeutische beweeginterventie ontwikkeld. Deze richt zich op fysieke activiteit tijdens en buiten de therapiemomenten. De interventie wordt ontwikkeld op basis van huidige literatuur, ervaringen en behoeften van de revalidanten en hun naasten en de klinische expertise van zorgprofessionals. Na ontwikkeling wordt de haalbaarheid en het effect op het fysiek functioneren tijdens en na de onbelaste periode onderzocht.
Het onderzoek bestaat uit twee delen:
- RE-ACTIVE! – ontwikkeling van de beweeginterventie volgens het evidence-based practice model.
- GO-ACTIVE!– implementatie en toetsing van de interventie in de praktijk.
RE-ACTIVE! omvat drie studies:
- Huidige literatuur
“Physical activity interventions to improve physical function in temporarily non-ambulant older persons: A scoping review.”
Deze scoping review geeft een overzicht van fysieke activiteiten die ouderen kunnen uitvoeren tijdens een periode dat ze niet ambulant (mogen)zijn. Acht studies voldeden aan de inclusiecriteria en beschreven interventies zoals rolstoelmobilisatie, krachttraining, zittende oefenprogramma’s en neuromusculaire elektrostimulatie. De review toont positieve effecten op spierkracht, mobiliteit en loopvermogen, maar benadrukt ook het gebrek aan onderzoek en de noodzaak voor vervolgstudies. - Revalidanten en hun naasten
Exploring perspectives of geriatric rehabilitants and their informal caregivers on physical activity during the non-weight bearing period, a qualitative study.
Deze kwalitatieve studie onderzocht de gewenste inhoud en frequentie van fysieke activiteit volgens revalidanten en hun naasten, evenals motiverende en belemmerende factoren. Er is weinig bekend over hun voorkeuren, motivaties en belemmeringen, terwijl hun perspectieven essentieel zijn voor het ontwikkelen van passende beweeginterventies. Voor deze studie hebben wij 10 revalidanten en 6 naasten geïnterviewd en deze interviews zijn thematisch geanalyseerd. - Zorgprofessionals
What is according to the physiotherapist, occupational therapist, nurse and the orthopedic and trauma surgeon the desired content and frequency of physical activity for the NWB-rehabilitant and with what purpose?
Dit is een mixed-method studie bestaande uit focusgroep gesprekken, paneldiscussies en een Delphi-consensus studie. Het doel is om consensus onder zorgprofessionals die betrokken zijn bij de fysieke activiteit van de onbelaste geriatrische revalidant (fysiotherapeut, ergotherapeut, zorgmedewerker en de orthopedische of traumachirurg) te bereiken over de inhoud en frequentie van fysieke activiteit.
De resultaten van deze drie studies zullen gebruikt worden voor het opstellen van de RE-ACTIVE beweeginterventie. Deze zal bestaan meerdere practice based interventies gericht op Frequentie, Intensiteit, Type zoals functionele training en Tijdsduur (FITT-factoren), informeren over en motiveren tot bewegen en de rol van behandelaars en naaste.
GO-ACTIVE!
In GO-ACTIVE! willen we de volgende vraag beantwoorden: Wat is de haalbaarheid, en het effect van het uitvoeren van fysieke activiteit volgens de RE-ACTIVE beweeginterventies op verbetering in functioneren (fysieke activiteit, fysiek functioneren, totale opnameduur, uitvoeren van ADL-taken, kwaliteit van leven) tijdens en na de onbelaste periode?”
Hierbij denken we aan een implementatie-effect studie met een pre-post studie design. Hoe dit exact vorm zal krijgen, zal afhankelijk zijn van de uitkomst van RE-ACTIVE!, de uiteindelijke interventie.
Misschien vind je dit ook interessant
INSPIRE
Het gebruik van sensoren voor het meten van (dis)stress en pijn bij personen met dementie om kwaliteit van leven te verbeteren. Hoe meet je stress en ongemak bij mensen met dementie die dat zelf niet goed meer kunnen aangeven? INSPIRE bestaat uit een aantal deelstudies waarin we gaan onderzoeken of slimme sensoren ons hierbij kunnen helpen. We richten ons specifiek op BIS (Bispectral Index Scale; een technologie die hersenactiviteit meet via elektroden op het voorhoofd, een indicatie van het bewustzijnsniveau) en EDA (Electrodermale Activiteit; een indicator van stress op basis van de zweetreactie).
Lees verderMeViDem
Kwaliteit van leven gaat over hoe tevreden iemand is met zijn/haar leven, gezondheid en welzijn. De zorg die mensen met dementie krijgen, beïnvloedt hun kwaliteit van leven. Er is ook veel vraag naar vernieuwingen in de zorg, doordat er een toenemende druk op zorgverleners is en stijgende zorgkosten zijn. Om te bepalen of deze vernieuwingen bijdragen aan kwaliteit van leven bij mensen met dementie, is het essentieel om kwaliteit van leven goed te kunnen meten. Met dit onderzoek willen we meer duidelijkheid krijgen over hoe je kwaliteit van leven het beste kunt meten bij mensen met dementie.
Lees verderSYMPA-DEM studie: Symptom Assessment and Management in people with Dementia at the end of life
Er is een grote toename van het aantal mensen dat overlijdt met dementie. Het herkennen van en omgaan met hinderlijke symptomen in de laatste levensfase is van groot belang, maar verloopt niet altijd goed. Vanwege cognitieve achteruitgang kunnen mensen met dementie hun symptomen vaak niet goed meer in woorden aangeven. Dit maakt het steeds lastiger om de juiste zorg te bieden in de laatste fase van het leven. In de SYMPA-DEM studie wordt onderzoek gedaan naar symptoomlast en symptoomherkenning voor mensen met dementie. Het doel hiervan is om de kwaliteit van de zorg voor mensen met dementie te verbeteren en het welbevinden voor mensen met dementie en hun naasten te bevorderen.
Lees verder