Een master naast je werk in het verpleeghuis?

De master Vitality and Ageing in deeltijd naast je werk in het verpleeghuis: Anique Landré deelt haar ervaringen.

Samenwerking tussen het UNC-ZH en masteropleiding Vitality and Ageing
Het UNC-ZH vindt het belangrijk om bij te dragen aan het opleiden van toekomstige verpleeghuismedewerkers. We werken daarom al een aantal jaar samen met de masteropleiding Vitality and Ageing van de Universiteit Leiden. Onderzoekers van het UNC-ZH geven colleges en begeleiden en beoordelen stageonderzoeken van studenten. Sinds vorig jaar is het ook mogelijk om de masteropleiding in deeltijd te volgen, en dit biedt mogelijkheden voor de huidige medewerkers uit verpleeghuizen om zich verder te ontwikkelen.

Het UNC-ZH stelt voor de eerste twee verpleeghuismedewerkers een beurs van één jaar collegegeld beschikbaar om deze master te volgen. Anique Landré, fysiotherapeute en linking pin bij HWW zorg, is de eerste die haar kans greep. (De tweede beurs is nog beschikbaar!) Wij vroegen Anique naar haar ervaringen.

Hoe kwam je op het idee om deze tweejarige deeltijd masteropleiding te volgen naast je werk?

Anique: “Ik vind mijn werk bij HWW zorg heel leuk en ik was op zoek naar meer verdieping. Ik verwachte dat ik met meer kennis over onderzoek mijn functies als linking pin en lid van de Wetenschappelijke Onderzoekscommissie (WOC) nog beter uit zou kunnen voeren. En toen kwam ik er via het UNC-ZH achter dat de masteropleiding Vitality and Ageing nu ook in deeltijd te volgen is.

In september 2022 startte je met de opleiding. Hoe bevalt het tot nu toe?

Anique: “De combinatie is heel leuk. Ik ben meestal één dag in Leiden en anderhalve dag bezig met zelfstudie. Ik heb klasgenoten met heel diverse functies en nationaliteiten. De opleiding is kleinschalig, dus we leren veel van elkaar. Bovendien werken we samen met ouderen uit het Ouderenberaad. Ik vind het ook leuk dat we leren over de verschillende kanten van vitaliteit van ouder worden, zowel de biologische als de organisatorische kant. Bij de laatste kun je bijvoorbeeld denken aan hoe zorg verzekerd is. En omdat de opleiding internationaal is, leren we ook over hoe de zorg in het buitenland geregeld is. Met de kennis en ervaring die ik opdoe tijdens de opleiding, kan ik een adviserende rol aannemen en mijn advies beter onderbouwen. Ik kan nu de brug slaan tussen wetenschap en praktijk.”

Aan wie zou je deze parttime masteropleiding aanraden?

Anique: “Ik zou de masteropleiding vooral aanraden aan mensen die al een tijdje aan het werk zijn, nog een stap willen maken en zich verder willen verdiepen. Het is wel belangrijk dat je enige affiniteit hebt met onderzoek of met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Dan kun je wat je leert direct relateren aan de eigen werkvloer.”