Niet-medicamenteuze interventies voor pijn bij mensen met dementie: Interview met Sabine Kruijer

Sabine Kruijer, een gepassioneerde psycholoog bij Argos met jarenlange ervaring in de ouderenzorg, heeft haar carrière gewijd aan het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen met dementie. Wat begon als een toevallige kennismaking met de ouderenzorg, groeide uit tot een diepe interesse in neuropsychologie en het aanpakken van complex probleemgedrag. In dit interview deelt Sabine haar reis van psycholoog naar onderzoeker en hoe ze nu, met veel enthousiasme, werkt aan een promotieonderzoek naar niet-medicamenteuze interventies bij pijn in verpleeghuizen.

Sabine, waar doe je onderzoek naar en hoe is jouw interesse in de ouderenzorg ontstaan?
Na mijn studie psychologie ging ik op zoek naar een werkveld dat bij me paste. Toevallig kwam ik in de ouderenzorg terecht, en dat bleek verrassend leuk te zijn! De sfeer was goed en ik voelde een sterke connectie met de bewoners. Daarnaast heb ik altijd een grote interesse gehad in neuropsychologie, vooral omdat het je laat nadenken over de werking van de hersenen en gerelateerde ziekten. Alzheimer en dementie trokken altijd al mijn aandacht, maar ik had in eerste instantie niet direct de link gelegd om daarin te werken. Nu ben ik blij dat ik die keuze wel heb gemaakt, want het geeft me veel voldoening.

Inmiddels werk ik al zes jaar met veel plezier in de ouderenzorg. Mijn interesse in onderzoek ontwikkelde zich later. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, en zo kwam ik terecht bij de wetenschappelijke onderzoekscommissie (WOC) van Argos. Argos legt een sterke focus op probleemgedrag, en via de WOC ontdekte ik dat het UNC-ZH een onderzoekslijn heeft over pijn en probleemgedrag, onderwerpen die ik ook in de praktijk vaak tegenkom. Toch is het in de praktijk soms nog onduidelijk welke interventies we moeten gebruiken. Ik streef altijd naar duidelijkheid, zowel voor mezelf als voor het team. Toen ik de kans kreeg om een promotieonderzoek te doen, besloten we te brainstormen over een geschikt onderwerp.

Onderzoek naar pijn en probleemgedrag gaat vaak over medicatiebeleid, maar er zijn ook veel niet-medicamenteuze interventies. Als psycholoog schrijf ik geen medicatie voor, en zo ontstond het idee om deze niet-medicamenteuze interventies te onderzoeken, vooral waarom deze behandelingen bij pijn voor mensen met dementie in verpleeghuizen nog niet altijd worden toegepast, ondanks dat dit in de richtlijnen staat. Dit onderzoek sluit dus perfect aan bij mijn functie en past goed bij mij als persoon!

Wat vind je het leukste aan onderzoek doen?
Ik ben nu iets meer dan een jaar bezig, en ik vind het ontzettend leuk! Vooral de combinatie van mijn werk als psycholoog en het onderzoek doen is boeiend. Onderzoek heeft een ander ritme en vraagt om een andere manier van werken. Het is geweldig om alles verder uit te denken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Ik leer er ontzettend veel van! Ook merk ik dat het mijn werk als psycholoog positief beïnvloedt; ik ben analytischer geworden en kan onderzoeken beter uitleggen aan het team.

Hoe verloopt de samenwerking met je onderzoeksteam?
De samenwerking is fantastisch; er wordt zoveel kennis uitgewisseld! Monique Caljouw en Wilco Achterberg dagen me voortdurend uit en delen veel waardevolle informatie. Daarnaast werk ik samen met een stagiair, Janine, wat zorgt voor een leuke afwisseling. Soms lopen we samen tegen problemen aan, maar we vinden altijd een oplossing. De rol van begeleider is nieuw voor mij, maar ik geniet ervan om samen aan dit project te werken.

Je hebt onlangs een vragenlijst voor je onderzoek rondgestuurd. Kun je daar iets over vertellen?
Dat klopt, we hebben een vragenlijst opgesteld omdat we wilden weten hoe pijn in verpleeghuizen wordt beoordeeld en behandeld. Uit mijn eigen ervaring wist ik dat niet-medicamenteuze interventies niet altijd werden ingezet, maar ik wist niet hoe dit in andere verpleeghuizen was. In totaal hebben 387 mensen de vragenlijst ingevuld, en de deelnemers zijn goed verdeeld over mantelzorgers, behandelaren, verpleegkundigen en anderen. Nu is het tijd om de data op te schonen en vervolgens te analyseren. Tegelijkertijd plannen we interviews in om verdiepende vragen te stellen en beter te begrijpen welke interventies worden ingezet en waarom.

Wat zijn de volgende stappen in je onderzoek?
Het doel van het onderzoek is om een implementatieplan te schrijven voor niet-medicamenteuze interventies bij pijn voor mensen met dementie. De interventies moeten bewezen effectief zijn en gemakkelijk in te zetten zijn, zodat ze in elk verpleeghuis kunnen worden toegepast. Het is belangrijk dat de interventies met minimale middelen effectief kunnen worden uitgevoerd, zodat ze breed toepasbaar zijn.

Meer weten over de Need-studie? Bekijk het onderzoeksteam en de onderzoekpagina hier!