English text will follow as soon as possible.
NEED studie. Niet-medicamenteuze interventies voor pijn bij mensen met ernstige dementie die wonen in een verpleeghuis in Nederland
Een onderzoek naar de barrières en faciliterende factoren voor de interventie van niet-medicamenteuze behandelingen voor pijn bij mensen met dementie die wonen in een verpleeghuis.
Inhoud onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat 50% van mensen met dementie, die wonen in een verpleeghuis, dagelijks pijn ervaren. Door verminderde communicatieve vaardigheden bij mensen met dementie, kunnen zij de ervaring van pijn echter niet meer goed aangeven. Daarnaast komen neuropsychiatrische symptomen (zoals depressieve klachten en agressie) vaak voor bij mensen met dementie, deze symptomen komen ook vaak voor wanneer iemand met dementie pijn ervaart. Pijn is om deze redenen moeilijker te diagnosticeren bij mensen met dementie.
Pijnbehandelingen bestaan nog voornamelijk uit medicatie. Volgens de Verenso richtlijnen zouden niet-medicamenteuze interventies ingezet moeten worden als behandeling voor pijn bij mensen met dementie, voordat medicatie wordt voorgeschreven. Ook laat onderzoek zien dat niet-medicamenteuze interventies vermindering in pijn kunnen veroorzaken. Muziekinterventies, schilderinterventies, oor-acupressuur, massage, beweging en robot knuffel PARO worden effectief bevonden. Het is niet duidelijk waarom medicatie vaker wordt ingezet dan de niet-medicamenteuze interventies.
Onderzoek naar het implementeren van interventies worden verschillende barrières en faciliterende factoren benoemd, zoals verminderde motivatie van verpleging, hoge werkdruk, weinig tijd of geen norm om een interventie goed te integreren.
Dit onderzoek kijkt naar de reden waarom niet-medicamenteuze interventies nog niet of weinig gebruikt worden in de praktijk voor de behandeling van pijn bij mensen met dementie.
Read this text in English:
Misschien vind je dit ook interessant
Navigeren door Crisis: Passende Zorg voor Mensen met Dementie
Het stijgende aantal thuiswonende mensen met (gevorderde) dementie vormt een grote uitdaging voor het verlenen van goede en passende zorg. Mantelzorgers ervaren vaak aanzienlijke belasting, wat uiteindelijk kan resulteren in een crisisopname in een verpleeghuis. Bovendien kan probleemgedrag van mensen met dementie verergeren, bijvoorbeeld in de vorm van agressie, waardoor thuis wonen plots niet langer gaat. Een crisisopname van een persoon met dementie heeft grote impact op de cliënt, naasten en betrokken zorgprofessionals, er onmiddellijke keuzes moeten worden gemaakt, die niet altijd in overeenstemming zijn met de wensen, doelen en voorkeuren van de persoon met dementie en diens mantelzorger. Hoewel het voorkomen van alle crisisopnames waarschijnlijk niet mogelijk is, kan goede organisatie van zorg voor mensen met dementie het gebruik van spoedzorg wel verlagen. Daarom is het van belang om de impact van crisisopnames op de zorg beter te begrijpen en te onderzoeken.
Lees verderGEREED voor proactieve zorgplanningsgesprekken bij dementie
In dit onderzoek wordt gekeken naar hoe gereedheid voor proactieve zorgplanning kan worden vergroot bij mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners. We ontwikkelen en evalueren een scholing voor zorgverleners voor het vergroten van de gereedheid en het inzetten van gesprekshulpen voor proactieve zorgplanningsgesprekken.
Lees verderHIP CARE studie: prognostische factoren voor een succesvolle revalidatie na een heupfractuur
Een observationele studie om meer inzicht te krijgen in de prognostische factoren die invloed hebben op de revalidatie van patiënten met een heupfractuur.
Lees verder