Pen voor promovendi Esmee Adam

De Pen voor promovendi is een rubriek in de nieuwsbrief van de afdeling Public health en Eerstelijnsgeneeskunde waar UNC-ZH deel van uit maakt.

Esmee Adam werkt sinds september 2021 als junior onderzoeker bij het UNC-ZH/LUMC. Hier werkt ze mee aan de MASQUE-studie. Esmee onderzoekt de voorwaarden van een sensorsysteem in kleding dat vroegtijdig stress detecteert. Het systeem signaleert zorgverleners als iemand met dementie of een verstandelijke beperking stress ervaart en dit zelf niet goed kan aangeven.

Hoe ben je bij dit project terechtgekomen? 

Tijdens mijn bachelor Biomedische Wetenschappen werd het me duidelijk dat ik laboratoriumonderzoek minder leuk vond dat verwacht. Ik heb daarna een master International Public Health gedaan. Daarnaast had ik een bijbaantje als zorgondersteuner voor mensen met dementie en heb ik als begeleider gewerkt bij een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Toen ik bij Tilburg University kon meewerken aan een onderzoeksproject voor mensen met een verstandelijke beperking, trok me dat dan ook aan. Helemaal leuk was dat er een samenwerking ontstond met het LUMC, waarin ook mensen met dementie bij het project werden betrokken. Mijn vroegere bijbaantjes komen nu dus terug in het onderzoek dat ik doe.

Wat doet een onderzoeker eigenlijk? 

Op dit moment bereid ik focusgroepen voor. Dat zijn groepsgesprekken met zorgverleners, naasten en mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Ik heb contact met zorgorganisaties om deze mensen te bereiken en denk druk na over het soort vragen dat ik wil bespreken in de groepen. Samen met twee mensen met een verstandelijke beperking heb ik wat vragen getest, dat was enorm leuk om te doen. Ze kwamen met veel eigen ideeën die ik zelf nog niet had bedacht! 

Wat zijn je toekomstplannen? 

Het leukste aan het onderzoek vind ik om de doelgroep te spreken en hun wensen te vertalen naar een product op maat. Zo is er minder een push vanuit de technologie en meer een pull vanuit de zorg. Ik hoop met dit en toekomstig onderzoek bij te dragen aan verbetering in de zorg.  

Bekijk hier de onderzoekspagina MASQUE.