MASQUE
We gaan samen met cliënten, mantelzorgers en zorgverleners een draagbaar sensorsysteem in kleding ontwikkelen dat helpt bij het vroegtijdig opsporen van stress bij mensen met een verstandelijke beperking of dementie.
Inhoud onderzoek
Mensen met een verstandelijke beperking of dementie zijn gevoelig voor stress. Zorgverleners staan voor de uitdaging om op basis van observaties hun stressniveau en stemming te lezen en reguleren. Late herkenning kan leiden tot onbegrepen gedrag, zoals agressie. Onbegrepen gedrag vermindert de kwaliteit van leven, bemoeilijkt de zorg en ondersteuning en de belasting bij zorgverleners leidt tot bovengemiddeld ziekteverzuim en personeelsverloop. Het is daarom van cruciaal belang om hulpmiddelen te ontwikkelen die onbegrepen gedrag kan voorkomen of verminderen.
Binnen dit project gaan we een hulpmiddel ontwikkelen dat zorgverleners helpt de eerste signalen van stress bij de cliënt te herkennen. Het hulpmiddel gebruikt hiervoor sensoren die fysiologische maten (zoals hartslag of huidgeleiding) meten en kunstmatig intelligente gedragsmodellen. Verschillende doelgroepen denken mee over het ontwerp en de gebruikersvoorwaarden van het hulpmiddel dat in kleding gedragen gaat worden.
Door stress vroegtijdig te herkennen, kunnen zorgverleners eerder hulp bieden. Dit verbetert de levenskwaliteit van de cliënt . Daarnaast doen we ook een surveyonderzoek onder zorgmedewerkers in de langdurige zorg naar het gebruik van zorgtechnologie (eHealth).
Gepresenteerd op
Sano Wetenschapsdag 2022
Verenso jubileum congres 2022
Verschenen in
Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities 2021
Presentaties
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
Betrekken van familie en naasten bij de aanpak van onbegrepen gedrag en pijn bij dementie
In dit project passen wij een stapsgewijze multidisciplinaire methode (STA OP!) aan die onbegrepen gedrag en pijn aanpakt bij verpleeghuisbewoners met dementie door familie meer te betrekken.
Lees verderProeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderRELOCARE
Het verhuizen van verpleeghuisbewoners in en tussen verpleeghuizen kan verschillende redenen hebben, uiteenlopend van veranderende zorgbehoeften tot de sluiting van zorgfaciliteiten. De transities in en tussen verpleeghuizen kan de gezondheid en het welzijn van verpleeghuisbewoners op verschillende manieren negatief beïnvloeden, uiteenlopend van het ervaren van stress tot de ontwikkeling van depressie. Om deze negatieve consequenties te voorkomen, te verzachten of te elimineren is het van belang dat er transitie-interventies worden geïdentificeerd, geanalyseerd en ontwikkeld die bijdragen aan effectieve en succesvolle transitie in en tussen verpleeghuizen.
Lees verder