AWBZ-revalidatie
Revalidatie in de AWBZ: Omvang, aard en intensiteit
Inhoud onderzoek
De minister van VWS wil de AWBZ-revalidatie overhevelen naar de Zorgverzekeringswet. Daarvoor zijn gegevens nodig over de grondslag, de omvang en de kosten van de huidige geriatrische revalidatie in verpleeghuizen. Daar worden gegevens over het korte- en langetermijneffect van de revalidatie aan gekoppeld.
Welke omvang hebben de hieronder genoemde patiëntencategorieën in schakelunits in ziekenhuizen en in verpleeghuizen (klinisch en in dagbehandeling)?
Wat is de aard, de intensiteit en de duur van revalidatiebehandeling en herstelondersteunende zorg binnen de huidige grenzen van de AWBZ?
Het huidige onderzoek is gericht op het in kaart brengen van een vijftal patiëntencategorieën:
- Ongeval letsels (trauma)
- Electieve gewrichtsvervangende ingrepen van de knie en heup
- Patiënten met een acuut CVA
- Overige kortdurende somatische revalidatie/herstelzorg
- Amputaties
Het onderzoek wordt vanuit twee perspectieven benaderd, namelijk:
- De totale omvang aan zorg. Dit betreft het inventariseren van het totale volume aan curatieve zorg (aantal en aard van de patiënten en duur van de opname) onder alle instellingen in Nederland. Dit onderdeel is uitgevoerd door ETC Tangram te Leusden.
- De aard en intensiteit van de zorg. Dit betreft het in kaart brengen van de aard en intensiteit van de geboden behandeling bij patiënten binnen het UNC-ZH. Dit is uitgevoerd onder leiding van de afdeling specialisme Ouderengeneeskunde van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC.
Misschien vind je dit ook interessant
Proeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderEAGER-2-TRAIN
EAGER-2-TRAIN onderzoekt de bruikbaarheid, haalbaarheid en effectiviteit van mobiele apps of mHealth geïntegreerd in reguliere zorg als blended care voor ouderen in de herstelfase.
Lees verderEAGER-2-SEE – Ehealth in Geriatric Rehabilitation to improve SElfmanagEment
Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen op welke wijze we het zelfmanagement van kwetsbare ouderen met chronische aandoeningen en/of blijvende beperkingen in de geriatrische revalidatie (GR) kunnen ondersteunen en verbeteren met behulp van eHealth (digitale zorg). Daarbij streven we ernaar om minimaal twee bruikbare, haalbare en potentieel effectieve eHealth-applicaties te ontwikkelen die ingezet kunnen worden in de GR.
Lees verder