Communicatie over de laatste levensfase
Communicatie over de laatste levensfase en het levenseinde met patiënten met dementie en hun naasten: welke morele overwegingen beïnvloeden het handelen van artsen? Onderzoek gericht op morele overwegingen die van invloed zijn op het aangaan en vervolgen van het gesprek van de arts met de patiënt met dementie en diens naaste. Over wat er werkelijk toe doet in deze laatste levensfase.
Inhoud onderzoek
Het onderzoek richt zich op advance care planning en communicatie tussen arts en de patiënt met dementie en diens naaste. Dit gesprek beoogt om in een vroege fase van dementie de gewenste zorg in de laatste levensfase en rondom het levenseinde te verhelderen. Het doel van het gesprek is gedeelde besluitvorming over wat er echt toe doet voor de patiënt en zijn of haar naasten. Wat echt van belang is, kan voor iedereen anders zijn, maar houdt gewoonlijk behoud van autonomie, kwaliteit van leven en waardig sterven in.
Met dit onderzoek beogen we inzicht te krijgen in bevorderende en belemmerende factoren bij het aangaan en vervolgen van dit gesprek. Met specifiek een focus op morele afwijkingen die van invloed kunnen zijn op de overweging van de arts, werkzaam in de langdurige zorg.
Misschien vind je dit ook interessant
Betrekken van familie en naasten bij de aanpak van onbegrepen gedrag en pijn bij dementie
In dit project passen wij een stapsgewijze multidisciplinaire methode (STA OP!) aan die onbegrepen gedrag en pijn aanpakt bij verpleeghuisbewoners met dementie door familie meer te betrekken.
Lees verderProeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderRELOCARE
Het verhuizen van verpleeghuisbewoners in en tussen verpleeghuizen kan verschillende redenen hebben, uiteenlopend van veranderende zorgbehoeften tot de sluiting van zorgfaciliteiten. De transities in en tussen verpleeghuizen kan de gezondheid en het welzijn van verpleeghuisbewoners op verschillende manieren negatief beïnvloeden, uiteenlopend van het ervaren van stress tot de ontwikkeling van depressie. Om deze negatieve consequenties te voorkomen, te verzachten of te elimineren is het van belang dat er transitie-interventies worden geïdentificeerd, geanalyseerd en ontwikkeld die bijdragen aan effectieve en succesvolle transitie in en tussen verpleeghuizen.
Lees verder