Oog voor Naasten – COVID-19
Dit project is een aanvullende module op de Oog voor Naasten-methodiek om zorgverleners handvatten te geven bij het zorgen voor naasten als er sprake is van een uitbraak van besmettelijke, ernstige ziekte waarbij maatregelen getroffen moeten worden.
Inhoud onderzoek
Het doel van het project was het verbeteren van de al bestaande COVID-19-module van de Oog voor Naasten-methodiek. Om de module te verbeteren is er onderzoek gedaan naar welke zorg naasten nodig hadden voor en na het overlijden van hun dierbare met COVID-19 en welke invloeden maatregelen rond COVID-19 hadden op zorg voor naasten.
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een brochure voor naasten en een informatiekaart voor laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond. Hierin staan handvatten om ondanks de beperkingen die een uitbraak van een besmettelijke ziekte met zich meebrengt, goed contact met hun zieke familielid en met zorgverleners te houden en voor zichzelf te zorgen. Ook biedt het verwijzingen naar andere relevante informatie en organisaties. Verder is er een handreiking en zijn er achtergrondbrochures voor zorgverleners, waarin ze tips en handvatten vinden hoe ze naasten en nabestaanden kunnen ondersteunen in hun behoefte aan informatie, gezien te worden en in het houden van contact met hun dierbare. De materialen zijn landelijk beschikbaar via Palliaweb en toe te passen voor verschillende situaties rond besmettelijke ziekten, zoals COVID-19 of het Norovirus. Zorgverleners en naasten hebben met deze materialen handvatten en informatie hoe naasten in deze situatie goede zorg kunnen krijgen.
Misschien vind je dit ook interessant
INSPIRE
Het gebruik van sensoren voor het meten van (dis)stress en pijn bij personen met dementie om kwaliteit van leven te verbeteren. Hoe meet je stress en ongemak bij mensen met dementie die dat zelf niet goed meer kunnen aangeven? INSPIRE bestaat uit een aantal deelstudies waarin we gaan onderzoeken of slimme sensoren ons hierbij kunnen helpen. We richten ons specifiek op BIS (Bispectral Index Scale; een technologie die hersenactiviteit meet via elektroden op het voorhoofd, een indicatie van het bewustzijnsniveau) en EDA (Electrodermale Activiteit; een indicator van stress op basis van de zweetreactie).
Lees verderRE-ACTIVE! Recommendations of physical activity during the non-weight bearing period of the lower extremity for the geriatric rehabilitant
Dit project richt zich op het ontwikkelen en testen van een beweeginterventie voor de geriatrische revalidant die tijdelijk een been niet mag belasten.
Lees verderMeViDem
Kwaliteit van leven gaat over hoe tevreden iemand is met zijn/haar leven, gezondheid en welzijn. De zorg die mensen met dementie krijgen, beïnvloedt hun kwaliteit van leven. Er is ook veel vraag naar vernieuwingen in de zorg, doordat er een toenemende druk op zorgverleners is en stijgende zorgkosten zijn. Om te bepalen of deze vernieuwingen bijdragen aan kwaliteit van leven bij mensen met dementie, is het essentieel om kwaliteit van leven goed te kunnen meten. Met dit onderzoek willen we meer duidelijkheid krijgen over hoe je kwaliteit van leven het beste kunt meten bij mensen met dementie.
Lees verder