Pijn bij afasie: een onbesproken probleem
Per jaar krijgen ongeveer 130.000 mensen hersenletsel. Afasie komt bij ongeveer 30% van de mensen met hersenletsel voor (www.hersenletsel.nl). Een deel van de mensen met afasie kan, afhankelijk van de ernst, niet, nauwelijks of met moeite een boodschap overbrengen. Het gebruik van zelfrapportage pijnschalen bij mensen met afasie is een uitdaging vanwege de communicatieve en cognitieve beperkingen. Omdat zelfrapportage pijnschalen moeilijk in te vullen zijn, kan een pijn observatie-instrument een geschikt alternatief zijn.
Inhoud onderzoek
Dit project bestaat uit de volgende drie delen:
- Het uitvoeren van een systematische review waarbij de prevalentie en incidentie van pijn bij personen met afasie na een beroerte werd onderzocht en of de gebruikte instrumenten voor beoordelen van pijn haalbaar, valide en betrouwbaar zijn.
- Een observationeel cross-sectioneel onderzoek (2019-2021) binnen geriatrische revalidatie en afdelingen chronische somatiek van een verpleeghuis bij personen met afasie. We onderzochten de gebruiksvriendelijkheid, validiteit en betrouwbaarheid van het pijnobservatie instrument Pain Assessment in Impaired Cognition (PAIC15) bij deze doelgroep.
- De ontwikkeling van een pijnprotocol voor personen met afasie, een proefimplementatie en procesevaluatie (2023). De resultaten van deel één en twee vormen samen met de ervaringen, wensen en behoeften van personen met afasie en hun mantelzorgers en zorgprofessionals input voor het te ontwikkelen pijnprotocol. Dit pijnprotocol zal in co-creatie met klinisch experts worden ontwikkeld. Als laatste volgt een proefimplementatie en procesevaluatie van deze proefimplementatie van het pijnprotocol voor personen met afasie.
Onderwijs
Binnen de Module GR van de opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde verzorgt Carolien elk half jaar een collega Afasie & Dysfagie.
(Vak)media
Presentaties
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
Betrekken van familie en naasten bij de aanpak van onbegrepen gedrag en pijn bij dementie
In dit project passen wij een stapsgewijze multidisciplinaire methode (STA OP!) aan die onbegrepen gedrag en pijn aanpakt bij verpleeghuisbewoners met dementie door familie meer te betrekken.
Lees verderProeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderRELOCARE
Het verhuizen van verpleeghuisbewoners in en tussen verpleeghuizen kan verschillende redenen hebben, uiteenlopend van veranderende zorgbehoeften tot de sluiting van zorgfaciliteiten. De transities in en tussen verpleeghuizen kan de gezondheid en het welzijn van verpleeghuisbewoners op verschillende manieren negatief beïnvloeden, uiteenlopend van het ervaren van stress tot de ontwikkeling van depressie. Om deze negatieve consequenties te voorkomen, te verzachten of te elimineren is het van belang dat er transitie-interventies worden geïdentificeerd, geanalyseerd en ontwikkeld die bijdragen aan effectieve en succesvolle transitie in en tussen verpleeghuizen.
Lees verder