Pijn en het meten van pijn bij CVA-patiënten met afasie
Systematische review naar pijn en pijn meten bij CVA-patiënten met afasie.
Inhoud onderzoek
CVA-patiënten met afasie hebben moeite zich te uiten en kunnen daardoor moeilijk aangeven of en hoeveel pijn zij hebben. Er is weinig bekend over het bestaan van pijn bij afasiepatiënten. Met dit onderzoek willen we een overzicht geven van wat er in de literatuur bekend is over pijn meten bij CVA-patiënten met afasie. Dit onderzoek wil antwoord geven op de volgende vragen: wat is de prevalentie en incidentie van pijn in CVA-patiënten met afasie? En welke meetinstrumenten zijn voor deze doelgroep bruikbaar, valide en betrouwbaar?
Een systematische zoekstrategie is uitgevoerd en we hebben verschillende databanken doorzocht. Deze zoekstrategie resulteerde in 829 artikelen. Na de selectieprocedure, waarbij eerst op titel en abstract werd gefilterd en vervolgens volledige artikelen zijn geselecteerd, werden 10 artikelen als relevant beoordeeld en geïncludeerd.
Misschien vind je dit ook interessant
Navigeren door Crisis: Passende Zorg voor Mensen met Dementie
Het stijgende aantal thuiswonende mensen met (gevorderde) dementie vormt een grote uitdaging voor het verlenen van goede en passende zorg. Mantelzorgers ervaren vaak aanzienlijke belasting, wat uiteindelijk kan resulteren in een crisisopname in een verpleeghuis. Bovendien kan probleemgedrag van mensen met dementie verergeren, bijvoorbeeld in de vorm van agressie, waardoor thuis wonen plots niet langer gaat. Een crisisopname van een persoon met dementie heeft grote impact op de cliënt, naasten en betrokken zorgprofessionals, er onmiddellijke keuzes moeten worden gemaakt, die niet altijd in overeenstemming zijn met de wensen, doelen en voorkeuren van de persoon met dementie en diens mantelzorger. Hoewel het voorkomen van alle crisisopnames waarschijnlijk niet mogelijk is, kan goede organisatie van zorg voor mensen met dementie het gebruik van spoedzorg wel verlagen. Daarom is het van belang om de impact van crisisopnames op de zorg beter te begrijpen en te onderzoeken.
Lees verderGEREED voor proactieve zorgplanningsgesprekken bij dementie
In dit onderzoek wordt gekeken naar hoe gereedheid voor proactieve zorgplanning kan worden vergroot bij mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners. We ontwikkelen en evalueren een scholing voor zorgverleners voor het vergroten van de gereedheid en het inzetten van gesprekshulpen voor proactieve zorgplanningsgesprekken.
Lees verderHIP CARE studie: prognostische factoren voor een succesvolle revalidatie na een heupfractuur
Een observationele studie om meer inzicht te krijgen in de prognostische factoren die invloed hebben op de revalidatie van patiënten met een heupfractuur.
Lees verder