SigMa – Signaleren en markeren van de palliatief-terminale fase bij verpleeghuisbewoners
Signaleren en markeren van de palliatief-terminale fase bij verpleeghuisbewoners: implementatie van de SigMa Set voor en met verzorging aan de hand van action research.
Inhoud onderzoek
Het doel van dit project is het verbeteren van het signaleren en markeren van de palliatief-terminale fase in verpleeghuizen.
De situatie en behoeften van verpleeghuisbewoners veranderen vaak. Het is belangrijk dat verzorgenden dat tijdig signaleren. Zij zijn degenen die steeds aanwezig zijn. Anderen, zoals de familie en arts, vertrouwen erop dat verzorgenden zulke veranderingen doorgeven. Ook kunnen verzorgenden de palliatief-terminale fase vaak zien aankomen (‘markeren’).
Aan de hand van actieonderzoek ondersteunen onderzoekers de verzorgenden en het zorgteam in tien verpleeghuizen bij het kiezen en toepassen van methoden (‘instrumenten’) die helpen bij het signaleren en markeren. Zoals een observatielijst voor pijn of het inschatten of de laatste levensfase is aangebroken. Bewoners en naasten worden betrokken bij het proces van kiezen.
Het zorgteam probeert daarvoor verschillende methoden uit. Dit levert informatie op over wanneer welke methode het beste werkt in de praktijk. Hieruit ontwikkelden wij de ‘SigMa’-methodiek: een werkwijze om samen op zoek te gaan naar instrumenten voor tijdig en nauwkeurig signaleren en markeren van veranderingen bij verpleeghuisbewoners in de palliatieve fase en daarbij drie groepen met de meest geliefde instrumenten.
Brochures
Handleidingen
Toolkits
Misschien vind je dit ook interessant
Betrekken van familie en naasten bij de aanpak van onbegrepen gedrag en pijn bij dementie
In dit project passen wij een stapsgewijze multidisciplinaire methode (STA OP!) aan die onbegrepen gedrag en pijn aanpakt bij verpleeghuisbewoners met dementie door familie meer te betrekken.
Lees verderProeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderRELOCARE
Het verhuizen van verpleeghuisbewoners in en tussen verpleeghuizen kan verschillende redenen hebben, uiteenlopend van veranderende zorgbehoeften tot de sluiting van zorgfaciliteiten. De transities in en tussen verpleeghuizen kan de gezondheid en het welzijn van verpleeghuisbewoners op verschillende manieren negatief beïnvloeden, uiteenlopend van het ervaren van stress tot de ontwikkeling van depressie. Om deze negatieve consequenties te voorkomen, te verzachten of te elimineren is het van belang dat er transitie-interventies worden geïdentificeerd, geanalyseerd en ontwikkeld die bijdragen aan effectieve en succesvolle transitie in en tussen verpleeghuizen.
Lees verder