SigMa – Signaleren en markeren van de palliatief-terminale fase bij verpleeghuisbewoners

Welbevinden

Signaleren en markeren van de palliatief-terminale fase bij verpleeghuisbewoners: implementatie van de SigMa Set voor en met verzorging aan de hand van action research.

Inhoud onderzoek

Het doel van dit project is het verbeteren van het signaleren en markeren van de palliatief-terminale fase in verpleeghuizen.

De situatie en behoeften van verpleeghuisbewoners veranderen vaak. Het is belangrijk dat verzorgenden dat tijdig signaleren. Zij zijn degenen die steeds aanwezig zijn. Anderen, zoals de familie en arts, vertrouwen erop dat verzorgenden zulke veranderingen doorgeven. Ook kunnen verzorgenden de palliatief-terminale fase vaak zien aankomen (‘markeren’).

Aan de hand van actieonderzoek ondersteunen onderzoekers de verzorgenden en het zorgteam in tien verpleeghuizen bij het kiezen en toepassen van methoden (‘instrumenten’) die helpen bij het signaleren en markeren. Zoals een observatielijst voor pijn of het inschatten of de laatste levensfase is aangebroken. Bewoners en naasten worden betrokken bij het proces van kiezen.

Het zorgteam probeert daarvoor verschillende methoden uit. Dit levert informatie op over wanneer welke methode het beste werkt in de praktijk. Hieruit ontwikkelden wij de ‘SigMa’-methodiek: een werkwijze om samen op zoek te gaan naar instrumenten voor tijdig en nauwkeurig signaleren en markeren van veranderingen bij verpleeghuisbewoners in de palliatieve fase en daarbij drie groepen met de meest geliefde instrumenten.