SINGER
Samenwerking en innovatie in de geriatrische revalidatie
Inhoud onderzoek
Per 1 januari 2013 is de bekostiging van de geriatrische revalidatie overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Partijen die betrokken zijn bij deze overheveling hebben aanbieders van geriatrische revalidatiezorg uitgenodigd om in samenwerking met verzekeraars en andere zorgaanbieders innovatieve zorgpaden voor de revalidatiezorg te ontwikkelen, testen en evalueren in zogenaamde proeftuinen.
De initiatiefnemers wilden in de proeftuinen de volgende resultaten bereiken:
- Een samenhangend aanbod van geriatrische revalidatiezorg in de regio met meerwaarde voor cliënten.
- Ervaringen opdoen die relevant zijn voor de invulling van de regiorol van de verzekeraar.
- Gegevensaanlevering ten behoeve van de DBC-registratie.
SINGER heeft door middel van een exploratieve, prospectieve studie op verschillende niveaus gekeken naar de veranderingen die optraden in de loop van het proces van de implementatie van de innovatieve projecten die in de proeftuinen zijn uitgevoerd in 2011 en 2012. Daarvoor zijn drie cohorten van cliënten opgevolgd en met elkaar vergeleken. De cohorten bestaan uit cliënten die zijn opgenomen op de deelnemende geriatrische revalidatieafdeling(en) van de zestien proeftuinen.
Het onderzoek bestond uit een effect- en een procesevaluatie. Bij de effectevaluatie is nagegaan welke effecten de implementatie van zorginnovaties in de proeftuinen hebben gehad op het functioneren van cliënt en mantelzorgers. Daarnaast is een procesevaluatie uitgevoerd waarin werd nagegaan wat het oordeel van cliënt en mantelzorgers was over het zorgtraject.
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
Navigeren door Crisis: Passende Zorg voor Mensen met Dementie
Het stijgende aantal thuiswonende mensen met (gevorderde) dementie vormt een grote uitdaging voor het verlenen van goede en passende zorg. Mantelzorgers ervaren vaak aanzienlijke belasting, wat uiteindelijk kan resulteren in een crisisopname in een verpleeghuis. Bovendien kan probleemgedrag van mensen met dementie verergeren, bijvoorbeeld in de vorm van agressie, waardoor thuis wonen plots niet langer gaat. Een crisisopname van een persoon met dementie heeft grote impact op de cliënt, naasten en betrokken zorgprofessionals, er onmiddellijke keuzes moeten worden gemaakt, die niet altijd in overeenstemming zijn met de wensen, doelen en voorkeuren van de persoon met dementie en diens mantelzorger. Hoewel het voorkomen van alle crisisopnames waarschijnlijk niet mogelijk is, kan goede organisatie van zorg voor mensen met dementie het gebruik van spoedzorg wel verlagen. Daarom is het van belang om de impact van crisisopnames op de zorg beter te begrijpen en te onderzoeken.
Lees verderGEREED voor proactieve zorgplanningsgesprekken bij dementie
In dit onderzoek wordt gekeken naar hoe gereedheid voor proactieve zorgplanning kan worden vergroot bij mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners. We ontwikkelen en evalueren een scholing voor zorgverleners voor het vergroten van de gereedheid en het inzetten van gesprekshulpen voor proactieve zorgplanningsgesprekken.
Lees verderHIP CARE studie: prognostische factoren voor een succesvolle revalidatie na een heupfractuur
Een observationele studie om meer inzicht te krijgen in de prognostische factoren die invloed hebben op de revalidatie van patiënten met een heupfractuur.
Lees verder