Valangst
Valangst bij revalidanten na een heupfractuur
Inhoud onderzoek
De komende jaren zal het aantal ouderen met een heupfractuur toenemen. Voor de patiënt heeft een heupfractuur grote consequenties. Ongeveer 25-35% overlijdt binnen één jaar en vaak lukt het patiënten niet meer om op het oude niveau te functioneren. De gevolgen van een heupfractuur zijn daarbij vooral afhankelijk van het resultaat van de multidisciplinaire revalidatie na een heupfractuur, die bij veel kwetsbare ouderen in een verpleeghuis plaatsvindt.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een aantal factoren een belangrijke invloed kunnen hebben op de uitkomsten van revalidatie na een heupfractuur. Met name valangst lijkt een belangrijke impact te hebben. Helaas is hier nog maar weinig over bekend bij de groep kwetsbare ouderen. Deze kennis is hard nodig om interventies te kunnen ontwikkelen die valangst kunnen verminderen en daardoor voor betere uitkomsten van het revalidatieproces kunnen zorgen.
Het onderzoek is gericht op het beantwoorden van de volgende vragen:
- Hoek vaak komt valangst voor bij kwetsbare ouderen na een heupfractuur?
- Welke factoren zijn gerelateerd aan valangst?
- Wat zijn de gevolgen van valangst?
- Wat is een goed meetinstrument om valangst te meten?
- Wat zijn de resultaten van gedane interventies ten aanzien van valangst na een heupfractuur?
Er zijn diverse onderzoeksmethoden gevolgd om de onderzoeksvragen te beantwoorden:
- Literatuur review
- Cross-sectionele studie
- Studie naar de betrouwbaarheid en validiteit van de Falls Efficacy Scale-Internatonal (FES-I)
Proefschriften
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
Navigeren door Crisis: Passende Zorg voor Mensen met Dementie
Het stijgende aantal thuiswonende mensen met (gevorderde) dementie vormt een grote uitdaging voor het verlenen van goede en passende zorg. Mantelzorgers ervaren vaak aanzienlijke belasting, wat uiteindelijk kan resulteren in een crisisopname in een verpleeghuis. Bovendien kan probleemgedrag van mensen met dementie verergeren, bijvoorbeeld in de vorm van agressie, waardoor thuis wonen plots niet langer gaat. Een crisisopname van een persoon met dementie heeft grote impact op de cliënt, naasten en betrokken zorgprofessionals, er onmiddellijke keuzes moeten worden gemaakt, die niet altijd in overeenstemming zijn met de wensen, doelen en voorkeuren van de persoon met dementie en diens mantelzorger. Hoewel het voorkomen van alle crisisopnames waarschijnlijk niet mogelijk is, kan goede organisatie van zorg voor mensen met dementie het gebruik van spoedzorg wel verlagen. Daarom is het van belang om de impact van crisisopnames op de zorg beter te begrijpen en te onderzoeken.
Lees verderGEREED voor proactieve zorgplanningsgesprekken bij dementie
In dit onderzoek wordt gekeken naar hoe gereedheid voor proactieve zorgplanning kan worden vergroot bij mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners. We ontwikkelen en evalueren een scholing voor zorgverleners voor het vergroten van de gereedheid en het inzetten van gesprekshulpen voor proactieve zorgplanningsgesprekken.
Lees verderHIP CARE studie: prognostische factoren voor een succesvolle revalidatie na een heupfractuur
Een observationele studie om meer inzicht te krijgen in de prognostische factoren die invloed hebben op de revalidatie van patiënten met een heupfractuur.
Lees verder