Vit D-UVB-studie
Wat is het effect van UVB-bestraling, in vergelijking met het oraal toedienen van vitamine D-suppletie, op het welbevinden van psychogeriatrische verpleeghuisbewoners in Nederland?
Inhoud onderzoek
Vitamine D-gebrek komt bij verpleeghuisbewoners veel voor. Het gebrek aan vitamine D kan leiden tot spierzwakte en botverlies en daarmee tot een verhoogde kans op heupbreuken. Een vitamine D-gebrek kan behandeld worden met een vitamine D-suppletie die de verpleeghuisbewoner oraal kan innemen, of met UVB-bestraling van de huid.
De UVB-bestraling heeft bij ouderen mogelijk de voorkeur boven de orale toediening:
- het kan niet leiden tot een teveel aan vitamine D en een eventuele toxische spiegel;
- het vermindert het aantal in te nemen medicijnen om zo mogelijk polyfarmacie te voorkomen;
- er zijn aanwijzingen dat UVB-bestraling meer bijdraagt aan het welbevinden en de gezondheid dan de orale inname van vitamine D.
Dit onderzoek gaat dan ook na wat het effect is van ultraviolette straling (UVB), in vergelijking met orale vitamine D-suppletie, op het welbevinden van psychogeriatrische verpleeghuisbewoners. De UVB-bestraling vindt plaats voor een periode van zes maanden, twee keer per week.
Factsheets
Proefschriften
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
Betrekken van familie en naasten bij de aanpak van onbegrepen gedrag en pijn bij dementie
In dit project passen wij een stapsgewijze multidisciplinaire methode (STA OP!) aan die onbegrepen gedrag en pijn aanpakt bij verpleeghuisbewoners met dementie door familie meer te betrekken.
Lees verderProeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderRELOCARE
Het verhuizen van verpleeghuisbewoners in en tussen verpleeghuizen kan verschillende redenen hebben, uiteenlopend van veranderende zorgbehoeften tot de sluiting van zorgfaciliteiten. De transities in en tussen verpleeghuizen kan de gezondheid en het welzijn van verpleeghuisbewoners op verschillende manieren negatief beïnvloeden, uiteenlopend van het ervaren van stress tot de ontwikkeling van depressie. Om deze negatieve consequenties te voorkomen, te verzachten of te elimineren is het van belang dat er transitie-interventies worden geïdentificeerd, geanalyseerd en ontwikkeld die bijdragen aan effectieve en succesvolle transitie in en tussen verpleeghuizen.
Lees verder