Promotieonderzoek fysiotherapeute Martine Kant

Fysiotherapeute Martine Kant-Bosma (40) doet vanuit Florence promotieonderzoek bij het LUMC. Ze onderzoekt de gevolgen voor cliënten en hun mantelzorgers van ‘visueel neglect’ na een beroerte. Martine is nu een jaar met haar promotietraject bezig. Tijd om te vragen waar ze zich mee bezighoudt.

“Mensen met een visueel neglect negeren één kant van de ruimte om hen heen”, vertelt Martine. “Sommigen negeren bijvoorbeeld objecten aan hun linkerkant of eten hun bord alleen aan de rechterzijde leeg. Het bijzondere is dat er met hun ogen niets mis is. Ze geven onbewust geen aandacht aan één zijde van de ruimte om hen heen. Het is een intrigerend verschijnsel met vergaande gevolgen in het dagelijks leven.” 

Wanneer wij mensen die naar huis gaan na revalidatie beter kunnen voorbereiden op de gevolgen waar ze thuis mee te maken krijgen, is dat een forse verbeterslag.

Dagelijks leven

Voorlopige resultaten uit haar literatuuronderzoek laten zien dat er nog niet veel bekend is over de invloed van het visueel neglect op concrete activiteiten in het dagelijks leven. “Er is wel veel onderzoek gedaan naar hoe zelfstandig activiteiten worden uitgevoerd door mensen met deze aandoening, maar er is veel minder gekeken naar de problemen die zij en hun mantelzorger daadwerkelijk tegenkomen en ervaren. Wanneer wij mensen die naar huis gaan na revalidatie beter kunnen voorbereiden op de gevolgen waar ze thuis mee te maken krijgen, is dat een forse verbeterslag.”

Huisbezoeken 

Om dat te kunnen, doet Martine het promotieonderzoek voor Florence in samenwerking met het Universitair Netwerk voor de Care-sector Zuid-Holland. Martine is in 2017 bij het LUMC begonnen en promoveert in 2022. In het tweede deel van haar onderzoek zal Martine in gesprek gaan met cliënten  en hun mantelzorgers over wat de gevolgen zijn van visueel neglect. “Ik ga ze thuis bezoeken, ik wil zien waar ze letterlijk en figuurlijk tegenaanlopen. Daardoor kunnen we mensen en hun mantelzorgers veel gerichter helpen.”

Bekijk hier de onderzoekspagina van het onderzoek van Martine Kant.