Terugblik op het Jaarlijks UNC-ZH Symposium 2025: Samenwerken aan betekenisvolle zorg!
Wat een dag! Met veel plezier en trots kijken we terug op het Jaarlijks UNC-ZH Symposium 2025. Een dag vol inspiratie, boeiende gesprekken en vernieuwende inzichten. Met een indrukwekkend aantal van 300 bezoekers, een sprankelende ontdekkingsmarkt, interactieve workshops en een krachtige keynote was het symposium een groot succes! Alle lidorganisaties waren goed vertegenwoordigd, en de energie in de zaal was voelbaar.

Samenwerken aan betekenisvolle zorg
Dit jaar stond het symposium in het teken van Samenwerken aan betekenisvolle zorg, welzijn, waardigheid en wetenschap. Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat ouderen de zorg en ondersteuning krijgen die écht bijdraagt aan hun kwaliteit van leven. In een dynamisch programma ontdekten we hoe onderzoek, beleid en praktijk elkaar kunnen versterken. De programma was gevarieerd, zowel in vorm als in inhoud, en bood waardevolle inzichten voor alle deelnemers.
Plenaire sessies
De dag werd geopend door dagvoorzitter Arno Doornebosch. Hij startte met een inspirerende casus over betekenisvolle zorg: hoe kunnen we iemand die altijd graag ging vissen, ook in een zorginstelling blijven ondersteunen in deze hobby? Een kleine verandering kan een groot verschil maken in iemands geluk! Hij benadrukte het belang van samen kijken naar wat iemand vroeger graag deed en hoe we dat kunnen blijven ondersteunen.
Kwaliteit van leven in onderzoek
Monique Caljouw sprak over onderzoek naar kwaliteit van zorg, een vakgebied waarin steeds meer inzichten worden verkregen. Ze liet zien hoe het UNC-ZH met praktisch toepasbaar onderzoek bijdraagt aan het verbeteren van het welzijn van mensen met dementie. Het onderzoek richt zich op het vinden van praktische hulpmiddelen om kwaliteit van leven te verbeteren, het verminderen van pijn en onbegrepen gedrag, het stimuleren van zelfstandig functioneren en het optimaliseren van palliatieve zorg voor personen in zowel terminale als pre-terminale fasen.
Behouden van betekenisvolle activiteiten tijdens een verhuizing
Mari Groenendaal sprak over het belang van betekenisvolle activiteiten bij een verhuizing naar een verpleeghuis. Wat maakt een activiteit betekenisvol? Dit verschilt per persoon en is gebaseerd op interesses, routines, gewoonten en rollen. De verhuisperiode kan worden onderverdeeld in drie fasen: de pre-verhuisfase, waarin de beslissing wordt genomen en voorbereidingen worden getroffen; de mid-verhuisfase, waarin men op de wachtlijst staat en de overgang plaatsvindt; en de post-verhuisfase, waarin aanpassing en acceptatie van de nieuwe situatie centraal staan. Hoe kunnen we deze activiteiten integreren in de nieuwe omgeving? Een fascinerend onderwerp waar iedereen actief over meedacht.
→ Onderzoekspagina: Behouden van betekenisvolle activiteiten tijdens de verhuizing
Valorisatieteam
Het valorisatieteam introduceerde zichzelf op het podium en beantwoordde vragen over wat valorisatie inhoudt en wat lidorganisaties hiervan kunnen verwachten. Valorisatie draait om het vertalen van wetenschappelijke kennis naar de praktijk, zodat het daadwerkelijk impact heeft in de zorg. Hierdoor worden de uitkomsten van het onderzoek daadwerkelijk gebruikt.
Keynote: ‘Zeg JA bij dementie!’
Na een heerlijke lunchpauze – met een levendige ontdekkingsmarkt – stond de keynote op het programma. Hanneke en Freya van ‘Zeg JA bij dementie!’ kregen de zaal in beweging met hun SPEELS-methode. Hoe kunnen we de wereld van mensen met dementie beter begrijpen? Wat doet het met je als je nét iets meer tijd nodig hebt om te reageren? Door verrassende oefeningen leerden we hoe belangrijk geduld en speelsheid zijn in de omgang met mensen met dementie. Een eye-opener voor velen! De groep deed interactieve oefeningen, zoals een situatie waarin iemand naar voren werd geroepen – of toch niet? Dit maakte inzichtelijk hoe moeilijk het kan zijn om initiatief te nemen bij cognitieve achteruitgang.
ENACT: Betekenisvolle activiteiten kiezen
Myrthe Houben sprak over het ENACT-onderzoek, dat voortkomt uit de behoefte aan een hulpmiddel om betekenisvolle activiteiten te kiezen voor verpleeghuisbewoners met dementie. Vaak kunnen bewoners niet meer doen wat ze vroeger graag deden, of kunnen ze hun behoeften moeilijk aangeven. Myrthe gaf waardevolle tips: leer de bewoner kennen, houd rekening met persoonlijke geschiedenis en fysieke vaardigheden, plan tijd in en begin klein. Proberen en evalueren is essentieel! de inspiratiegids is binnenkort ook te bestellen. Neem contact op met het onderzoeksteam.
De Vitale Tuin
Melanie van der Velde – van Buuringen presenteerde haar onderzoek naar de Vitale Tuin, een oplossing om ervoor te zorgen dat ouderen vaker naar buiten gaan. Uit haar onderzoek blijkt dat een derde van de verpleeghuisbewoners nauwelijks buitenkomt. Wat kunnen we daaraan doen? Ze gaf inzicht in hoe zo’n tuin gerealiseerd kan worden, met zowel fysieke als sociale aanpassingen: toegang verbeteren, de tuin herinrichten op basis van evidence-based practice, en medewerkers trainen om tijd buiten door te brengen. Melanie stelt dat naar buiten gaan een mensenrecht is en dat het de kwaliteit van leven van mensen met dementie en zorgmedewerkers verbetert. Ze toonde hierbij een video waarin verschillende zorgmedewerkers hun ervaringen deelden over de Vitale Tuin.
→ Onderzoekspagina: de Vitale Tuin
Pitch nieuw onderzoek
Promovenda Yara Schepen pitchte haar onderzoek over symptoomherkenning bij mensen met dementie in de laatste levensfase. Kan een vragenlijst helpen om symptomen beter te herkennen en de zorg te verbeteren? Het doel hiervan is om de kwaliteit van de zorg voor mensen met dementie te verbeteren en het welbevinden voor mensen met dementie en hun naasten te bevorderen.
→ Onderzoekspagina: SYMA-DEM studie
Stimuleringssubsidie
Tijdens het symposium vond de uitreiking van de stimuleringssubsidie plaats. De winnaar van 2023, Christine Koevoets sprak over haar onderzoek naar slikproblemen (dysfagie) bij mensen met dementie en hoe dit hun kwaliteit van leven beïnvloedt. De stimuleringssubsidie van 2025 ging naar Marja Booister en Lisette Hoogendijk (van Zonnehuisgroep Vlaardingen) met hun project ‘Klaar voor Thuis!’, dat zich richt op het verbeteren van de overgang van geriatrische revalidatie naar huis, zodat revalidanten en mantelzorgers goed voorbereid terugkeren. Dit kan de druk op de zorg verminderen en het welzijn verbeteren.
Workshops
De workshops boden verdieping en interactie. Onderwerpen waren onder andere:
- Pijn bij dementie – Welke niet-medicamenteuze interventies kunnen helpen?
- Het Namaste Familieprogramma – Hoe creëer je betekenisvol contact met mensen met vergevorderde dementie?
- Valorisatieteam – Kennis delen en inspiratie opdoen over cliëntparticipatie.
- Het organiseren van verhuizingen – Hoe zorg je voor een soepele overgang naar een nieuwe zorgomgeving?
- eHealth in de ouderenzorg – Wat werkt écht en wat blijft in de kast liggen?
- Open deuren en zorg bij dementie – Vrijheid en veiligheid in balans brengen.
- Liefdevolle zorg in de praktijk – Videoreeks en discussie over betekenisvolle zorg.
Samen vooruit
Met een hoofd vol nieuwe ideeën en een hart vol inspiratie kijken we terug op een geslaagde dag. Dank aan alle sprekers, deelnemers en organisatoren die dit symposium tot een groot succes hebben gemaakt!
Benieuwd naar de beelden? Onderaan deze pagina vind je een foto-overzicht van deze bijzondere dag. Tot volgend jaar!