Cafeïne bij probleemgedrag bij mensen met dementie
Meer dan 80% van de mensen met dementie maakt ergens in het ziekteproces een periode met een of meer vormen van probleemgedrag door. De effecten van cafeïne op gedrag bij mensen met dementie zijn tot op heden weinig onderzocht.
Inhoud onderzoek
Cafeïne stimuleert het centraal zenuwstelsel en heeft interacties met diverse neurotransmitters zoals acetylcholine, adrenaline, norepinefrine, serotonine, dopamine en glutamaat. Een effect op het gedrag is daarmee te verwachten.
Bij gezonde volwassenen is het effect van cafeïne op gedrag uitgebreid onderzocht. Cafeïne verbetert de concentratie en vermindert vermoeidheid en kan, in hoge doseringen of bij mensen die hier gevoelig voor zijn, angst en slaapproblemen geven. Angst of slaapproblemen zijn vormen van probleemgedrag bij mensen met dementie. Andere vormen van probleemgedrag zijn onder andere apathie en agitatie.
Meer dan 80% van de mensen met dementie maakt ergens in het ziekteproces een periode met een of meer vormen van probleemgedrag door. De effecten van cafeïne op gedrag bij mensen met dementie zijn tot op heden weinig onderzocht. Na een eerste pilotstudie in een verpleeghuis, is er nu uitgebreider onderzoek ingezet in samenwerking met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en de afdeling psychiatrie aan het LUMC.
Animaties
Factsheets
Proefschriften
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
INSPIRE
Het gebruik van sensoren voor het meten van (dis)stress en pijn bij personen met dementie om kwaliteit van leven te verbeteren. Hoe meet je stress en ongemak bij mensen met dementie die dat zelf niet goed meer kunnen aangeven? INSPIRE bestaat uit een aantal deelstudies waarin we gaan onderzoeken of slimme sensoren ons hierbij kunnen helpen. We richten ons specifiek op BIS (Bispectral Index Scale; een technologie die hersenactiviteit meet via elektroden op het voorhoofd, een indicatie van het bewustzijnsniveau) en EDA (Electrodermale Activiteit; een indicator van stress op basis van de zweetreactie).
Lees verderRE-ACTIVE! Recommendations of physical activity during the non-weight bearing period of the lower extremity for the geriatric rehabilitant
Dit project richt zich op het ontwikkelen en testen van een beweeginterventie voor de geriatrische revalidant die tijdelijk een been niet mag belasten.
Lees verderMeViDem
Kwaliteit van leven gaat over hoe tevreden iemand is met zijn/haar leven, gezondheid en welzijn. De zorg die mensen met dementie krijgen, beïnvloedt hun kwaliteit van leven. Er is ook veel vraag naar vernieuwingen in de zorg, doordat er een toenemende druk op zorgverleners is en stijgende zorgkosten zijn. Om te bepalen of deze vernieuwingen bijdragen aan kwaliteit van leven bij mensen met dementie, is het essentieel om kwaliteit van leven goed te kunnen meten. Met dit onderzoek willen we meer duidelijkheid krijgen over hoe je kwaliteit van leven het beste kunt meten bij mensen met dementie.
Lees verder