Cafeïne bij probleemgedrag bij mensen met dementie

Welbevinden

Meer dan 80% van de mensen met dementie maakt ergens in het ziekteproces een periode met een of meer vormen van probleemgedrag door. De effecten van cafeïne op gedrag bij mensen met dementie zijn tot op heden weinig onderzocht.

Inhoud onderzoek

Cafeïne stimuleert het centraal zenuwstelsel en heeft interacties met diverse neurotransmitters zoals acetylcholine, adrenaline, norepinefrine, serotonine, dopamine en glutamaat. Een effect op het gedrag is daarmee te verwachten.

Bij gezonde volwassenen is het effect van cafeïne op gedrag uitgebreid onderzocht. Cafeïne verbetert de concentratie en vermindert vermoeidheid en kan, in hoge doseringen of bij mensen die hier gevoelig voor zijn, angst en slaapproblemen geven. Angst of slaapproblemen zijn vormen van probleemgedrag bij mensen met dementie. Andere vormen van probleemgedrag zijn onder andere apathie en agitatie.

Meer dan 80% van de mensen met dementie maakt ergens in het ziekteproces een periode met een of meer vormen van probleemgedrag door. De effecten van cafeïne op gedrag bij mensen met dementie zijn tot op heden weinig onderzocht. Na een eerste pilotstudie in een verpleeghuis, is er nu uitgebreider onderzoek ingezet in samenwerking met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en de afdeling psychiatrie aan het LUMC.