Cafeïne bij probleemgedrag bij mensen met dementie
Meer dan 80% van de mensen met dementie maakt ergens in het ziekteproces een periode met een of meer vormen van probleemgedrag door. De effecten van cafeïne op gedrag bij mensen met dementie zijn tot op heden weinig onderzocht.
Inhoud onderzoek
Cafeïne stimuleert het centraal zenuwstelsel en heeft interacties met diverse neurotransmitters zoals acetylcholine, adrenaline, norepinefrine, serotonine, dopamine en glutamaat. Een effect op het gedrag is daarmee te verwachten.
Bij gezonde volwassenen is het effect van cafeïne op gedrag uitgebreid onderzocht. Cafeïne verbetert de concentratie en vermindert vermoeidheid en kan, in hoge doseringen of bij mensen die hier gevoelig voor zijn, angst en slaapproblemen geven. Angst of slaapproblemen zijn vormen van probleemgedrag bij mensen met dementie. Andere vormen van probleemgedrag zijn onder andere apathie en agitatie.
Meer dan 80% van de mensen met dementie maakt ergens in het ziekteproces een periode met een of meer vormen van probleemgedrag door. De effecten van cafeïne op gedrag bij mensen met dementie zijn tot op heden weinig onderzocht. Na een eerste pilotstudie in een verpleeghuis, is er nu uitgebreider onderzoek ingezet in samenwerking met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en de afdeling psychiatrie aan het LUMC.
Animaties
Factsheets
Proefschriften
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
Navigeren door Crisis: Passende Zorg voor Mensen met Dementie
Het stijgende aantal thuiswonende mensen met (gevorderde) dementie vormt een grote uitdaging voor het verlenen van goede en passende zorg. Mantelzorgers ervaren vaak aanzienlijke belasting, wat uiteindelijk kan resulteren in een crisisopname in een verpleeghuis. Bovendien kan probleemgedrag van mensen met dementie verergeren, bijvoorbeeld in de vorm van agressie, waardoor thuis wonen plots niet langer gaat. Een crisisopname van een persoon met dementie heeft grote impact op de cliënt, naasten en betrokken zorgprofessionals, er onmiddellijke keuzes moeten worden gemaakt, die niet altijd in overeenstemming zijn met de wensen, doelen en voorkeuren van de persoon met dementie en diens mantelzorger. Hoewel het voorkomen van alle crisisopnames waarschijnlijk niet mogelijk is, kan goede organisatie van zorg voor mensen met dementie het gebruik van spoedzorg wel verlagen. Daarom is het van belang om de impact van crisisopnames op de zorg beter te begrijpen en te onderzoeken.
Lees verderGEREED voor proactieve zorgplanningsgesprekken bij dementie
In dit onderzoek wordt gekeken naar hoe gereedheid voor proactieve zorgplanning kan worden vergroot bij mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners. We ontwikkelen en evalueren een scholing voor zorgverleners voor het vergroten van de gereedheid en het inzetten van gesprekshulpen voor proactieve zorgplanningsgesprekken.
Lees verderHIP CARE studie: prognostische factoren voor een succesvolle revalidatie na een heupfractuur
Een observationele studie om meer inzicht te krijgen in de prognostische factoren die invloed hebben op de revalidatie van patiënten met een heupfractuur.
Lees verder