GR-COPD-studie
Het primaire doel van het onderzoek is de haalbaarheid en effectiviteit van het GR-COPD-programma onderzoeken. Een geriatrisch revalidatieprogramma dat revalidatie en palliatieve zorgaspecten integreert voor oudere patiënten met ernstig COPD die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor een acute exacerbatie.
Inhoud onderzoek
Door de wereldwijde vergrijzing en stijging van het aantal kwetsbare ouderen met chronische aandoeningen is er in toenemende mate behoefte aan revalidatieprogramma’s die specifiek gericht zijn op de geriatrische patiënt.
Zorggroep Solis heeft in 2009, in samenwerking met de longafdeling van het Deventer Ziekenhuis, het COPD-zorgpad ontwikkeld. Het doel van dit revalidatieprogramma is om met name oudere patiënten met ernstige en zeer ernstige COPD beter te laten functioneren in hun thuissituatie na een ziekenhuisopname in verband met een exacerbatie. En om complicaties te voorkomen, zoals een verslechterende gezondheidstoestand en terugkerende ziekenhuisopnames
Onderzoek naar de effecten van geriatrische revalidatie voor patiënten met ernstige en zeer ernstige COPD in de vorm van een gecontroleerde interventie-studie ontbreekt tot op heden. Ook in de internationale literatuur. Hierdoor is onduidelijk of geriatrische revalidatie voor deze specifieke groep patiënten effectief is
Het doel van het onderzoek is het onderzoeken van de effectiviteit van geriatrische revalidatie op de gezondheidsstatus (primaire uitkomstmaat) en de exacerbatie- en opnamefrequentie (secundaire uitkomstmaat) van patiënten met ernstige en zeer ernstige COPD, opgenomen in het ziekenhuis vanwege een acute exacerbatie.
Factsheets
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
Proeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderEAGER-2-TRAIN
EAGER-2-TRAIN onderzoekt de bruikbaarheid, haalbaarheid en effectiviteit van mobiele apps of mHealth geïntegreerd in reguliere zorg als blended care voor ouderen in de herstelfase.
Lees verderEAGER-2-SEE – Ehealth in Geriatric Rehabilitation to improve SElfmanagEment
Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen op welke wijze we het zelfmanagement van kwetsbare ouderen met chronische aandoeningen en/of blijvende beperkingen in de geriatrische revalidatie (GR) kunnen ondersteunen en verbeteren met behulp van eHealth (digitale zorg). Daarbij streven we ernaar om minimaal twee bruikbare, haalbare en potentieel effectieve eHealth-applicaties te ontwikkelen die ingezet kunnen worden in de GR.
Lees verder