INTERACTION: Interprofessioneel samenwerken in het verpleeghuis
Dit promotieonderzoek heeft als doel om interprofessionele samenwerking in de langdurige zorg en de geriatrische revalidatie te optimaliseren.
Inhoud onderzoek
De toenemende complexiteit van de zorg voor ouderen personen in verpleeghuizen vraagt om optimalisatie van de samenwerking tussen zorgprofessionals, cliënten en mantelzorgers. Dit promotieonderzoek richt zich op de interprofessionele samenwerking in de langdurige zorg en de geriatrische revalidatie.
In 2021 is een systematische literatuurstudie (systematic review) uitgevoerd, met als doel de positieve en negatieve factoren, die invloed hebben op interprofessioneel samenwerken, te onderzoeken. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van meetinstrumenten die interprofessioneel samenwerken meten.
Aansluitend heeft in 2022 onderzoek naar samenwerking in de dagelijkse praktijk plaatsgevonden. Hierbij is data verzameld voor studie 2. Dit was een kwalitatieve studie met focusgroepen en interviews waarbij bevorderende en belemmerende factoren van interprofessioneel samenwerken in zowel de langdurige zorg als de geriatrische revalidatie zijn opgehaald. Gelijktijdig is data verzameld voor studie 3, een gemixte methode-studie met observaties van de interprofessionele samenwerking tijdens een multidisciplinair overleg (MDO) en een vragenlijst over de samenwerking, ingevuld door de deelnemers van het MDO.
Op basis van de uitkomsten van studie 2 en 3 zal een vervolgonderzoek worden uitgevoerd waarbij samen met de praktijk gewerkt gaat worden om samenwerking te verbeteren. En om tot aanbevelingen te komen over hoe interprofessioneel samenwerken te bevorderen in verpleeghuizen.
Presentaties
Publicaties
Misschien vind je dit ook interessant
Betrekken van familie en naasten bij de aanpak van onbegrepen gedrag en pijn bij dementie
In dit project passen wij een stapsgewijze multidisciplinaire methode (STA OP!) aan die onbegrepen gedrag en pijn aanpakt bij verpleeghuisbewoners met dementie door familie meer te betrekken.
Lees verderProeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderEAGER-2-TRAIN
EAGER-2-TRAIN onderzoekt de bruikbaarheid, haalbaarheid en effectiviteit van mobiele apps of mHealth geïntegreerd in reguliere zorg als blended care voor ouderen in de herstelfase.
Lees verder