Namaste Familieprogramma
Het Namaste Familieprogramma richt zich op het vergroten van de levenskwaliteit van verpleeghuisbewoners met dementie en hun naasten. Betekenisvol contact hebben staat centraal. Zorgmedewerkers verzorgen het programma samen met vrijwilligers en naasten.
Inhoud onderzoek
Namaste VIMP (2022 – 2020)
Met de Verspreidings- en implementatie impuls (VIMP) komen we tegemoet aan de behoefte van naasten en zorgmedewerkers om de implementatie en de kwaliteit van het Namaste Familieprogramma te bevorderen door met de doelgroepen samen:
extra scholings- en begeleidingsopties te ontwikkelen en te bieden;
een praktische handleiding voor naasten van verpleeghuisbewoners te ontwikkelen;
zorgmedewerkers op te leiden tot Namaste-trainer;
een registratiesysteem van Namaste-trainers op te zetten;
het programma te registeren in de database van erkende interventies van Vilans.
Dit maakt het mogelijk dat alle geïnteresseerden goed voorbereid met het Namaste Familieprogramma aan de slag kunnen.
Namaste RCT (2014 – 2019)
Namaste Care is een Amerikaans zorgprogramma dat zich richt op de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners met ernstige dementie en hun naasten. Contact hebben staat centraal, bijvoorbeeld door aanraking of door samen iets te doen. In dit onderzoek is de effectiviteit en kosteneffectiviteit van het Namaste Familieprogramma onderzocht in Nederland via vragenlijsten, interviews, zorggegevens en het observeren van de verpleeghuisbewoners.
In het eerste jaar is een pilot onderzoek uitgevoerd waarbij een aantal vragenlijsten en observatie-instrumenten vertaald en aangepast werden voor gebruik in Nederland. Feedback van de familieleden die de vragen beantwoord hebben, is gebruikt om verbeteringen door te voeren en de beste vragen uit te kiezen voor gebruik in het onderzoek. De onderzoekers hebben nu met name ook meer inzicht in de bruikbaarheid van vragenlijsten over ervaringen van familie met de zorg voor de persoon met dementie.
Er namen negentien verpleeghuizen deel aan het (hoofd)onderzoek. De tien interventiehuizen zijn getraind en hebben het Namaste Familieprogramma geïmplementeerd. De negen controlehuizen blijven de onderzoeksperiode de reguliere zorg leveren. Er werden metingen gedaan bij start en na één, drie, zes en twaalf maanden. Ook werd er informatie verzameld over bewoners die in de onderzoeksperiode kwamen te overlijden. Na twaalf maanden zijn naasten, vrijwilligers en zorgmedewerkers geïnterviewd over hun ervaringen met het Namaste Familieprogramma. Op kleine schaal hebben we ook uitgeprobeerd of het Namaste Familieprogramma geschikt was om bij thuiswonende mensen met dementie aan te bieden.
Gepresenteerd op
26th Nordic Congress of Gerontology 2022, Odense, Denemarken
Publicaties
Brochures
Toolkits
Misschien vind je dit ook interessant
Betrekken van familie en naasten bij de aanpak van onbegrepen gedrag en pijn bij dementie
In dit project passen wij een stapsgewijze multidisciplinaire methode (STA OP!) aan die onbegrepen gedrag en pijn aanpakt bij verpleeghuisbewoners met dementie door familie meer te betrekken.
Lees verderProeftuin Emotie Intelligente Zorgrobot
Met het oog op de arbeidskrapte, toenemende vergrijzing en complexere zorg, zijn digitalisering en technologie noodzakelijke stappen in de zorgtransitie. In de proeftuin gaan we een emotie intelligente robot ontwikkelen die de zorg kan helpen bij het bieden van meer persoonsgerichte zorg. Zorg is en blijft mensenwerk en daarom staat de menselijke maat binnen dit project centraal. De robot ontwikkelen we daarom ook samen met bewoners, familie en zorgmedewerkers.
Lees verderRELOCARE
Het verhuizen van verpleeghuisbewoners in en tussen verpleeghuizen kan verschillende redenen hebben, uiteenlopend van veranderende zorgbehoeften tot de sluiting van zorgfaciliteiten. De transities in en tussen verpleeghuizen kan de gezondheid en het welzijn van verpleeghuisbewoners op verschillende manieren negatief beïnvloeden, uiteenlopend van het ervaren van stress tot de ontwikkeling van depressie. Om deze negatieve consequenties te voorkomen, te verzachten of te elimineren is het van belang dat er transitie-interventies worden geïdentificeerd, geanalyseerd en ontwikkeld die bijdragen aan effectieve en succesvolle transitie in en tussen verpleeghuizen.
Lees verder