INSPIRE
Het gebruik van sensoren voor het meten van (dis)stress en pijn bij personen met dementie om kwaliteit van leven te verbeteren. Hoe meet je stress en ongemak bij mensen met dementie die dat zelf niet goed meer kunnen aangeven? INSPIRE bestaat uit een aantal deelstudies waarin we gaan onderzoeken of slimme sensoren ons hierbij kunnen helpen. We richten ons specifiek op BIS (Bispectral Index Scale; een technologie die hersenactiviteit meet via elektroden op het voorhoofd, een indicatie van het bewustzijnsniveau) en EDA (Electrodermale Activiteit; een indicator van stress op basis van de zweetreactie).
Inhoud onderzoek
Mensen met dementie zijn vaak gevoelig voor stress, maar kunnen dit niet altijd even goed communiceren. Wanneer oplopende stress te laat wordt gesignaleerd, kan dit leiden tot onbegrepen gedrag. Pijn komt ook veel voor bij mensen met gevorderde dementie. Pijn is stressvol, kan leiden tot onbegrepen gedrag en verlaagt de kwaliteit van leven.
INSPIRE bestaat uit enkele deelstudies waarin we kijken of slimme sensoren ons kunnen helpen om stress en ongemak bij mensen met gevorderde dementie op te sporen. Daarmee hopen we de kwaliteit van leven te verbeteren. We richten ons specifiek op BIS (Bispectral Index Scale; een technologie die hersenactiviteit meet via elektroden op het voorhoofd, een indicatie van het bewustzijnsniveau) en EDA (Electrodermale Activiteit; een indicator van stress op basis van de zweetreactie).
- Eerst doen we een literatuurstudie naar het gebruik van BIS (jaar 1)
- Daarna volgt een praktijkonderzoek waarin we BIS-metingen gaan doen bij mensen met dementie (jaar 2).
- Ook gaan we onderzoeken of we met een slimme sok met sensoren pijn kunnen herkennen. Daarvoor werken we samen met de MASQUE2-studie.
Misschien vind je dit ook interessant
RE-ACTIVE! Recommendations of physical activity during the non-weight bearing period of the lower extremity for the geriatric rehabilitant
Dit project richt zich op het ontwikkelen en testen van een beweeginterventie voor de geriatrische revalidant die tijdelijk een been niet mag belasten.
Lees verderMeViDem
Kwaliteit van leven gaat over hoe tevreden iemand is met zijn/haar leven, gezondheid en welzijn. De zorg die mensen met dementie krijgen, beïnvloedt hun kwaliteit van leven. Er is ook veel vraag naar vernieuwingen in de zorg, doordat er een toenemende druk op zorgverleners is en stijgende zorgkosten zijn. Om te bepalen of deze vernieuwingen bijdragen aan kwaliteit van leven bij mensen met dementie, is het essentieel om kwaliteit van leven goed te kunnen meten. Met dit onderzoek willen we meer duidelijkheid krijgen over hoe je kwaliteit van leven het beste kunt meten bij mensen met dementie.
Lees verderSYMPA-DEM studie: Symptom Assessment and Management in people with Dementia at the end of life
Er is een grote toename van het aantal mensen dat overlijdt met dementie. Het herkennen van en omgaan met hinderlijke symptomen in de laatste levensfase is van groot belang, maar verloopt niet altijd goed. Vanwege cognitieve achteruitgang kunnen mensen met dementie hun symptomen vaak niet goed meer in woorden aangeven. Dit maakt het steeds lastiger om de juiste zorg te bieden in de laatste fase van het leven. In de SYMPA-DEM studie wordt onderzoek gedaan naar symptoomlast en symptoomherkenning voor mensen met dementie. Het doel hiervan is om de kwaliteit van de zorg voor mensen met dementie te verbeteren en het welbevinden voor mensen met dementie en hun naasten te bevorderen.
Lees verder