English text will follow as soon as possible.
MASQUE2
Validatie en implementatie van een draagbaar sensorsysteem in kleding om vroegtijdige signalen van stress te herkennen bij mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking.
Inhoud onderzoek
In een eerder project (MASQUE) hebben wij een eerste versie van kledingstuk met sensoren (wearable) ontwikkeld dat helpt bij het vroegtijdig opsporen van stress bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Wij gaan nu samen met cliënten, mantelzorgers, zorgverleners en andere experts de wearable doorontwikkelen, valideren en implementeren in de langdurige zorg voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking.
Mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak gevoelig voor stress, maar kunnen dit niet altijd even goed communiceren. Wanneer oplopende stress te laat wordt gesignaleerd, kan dit leiden tot onbegrepen gedrag. Het ontstane onbegrepen gedrag heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van de cliënt en diens naasten, bemoeilijkt de zorg en ondersteuning, verhoogt de werkdruk van het zorgpersoneel wat weer kan leiden tot verhoogd ziekteverzuim en personeelsverloop.
In MASQUE2 gaan we testen of de wearable, een sok, op een prettige en goede manier de stress kan meten in de langdurige zorg voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. In fase 1 zullen wij de nieuwe sok eerst testen in een groep gezonde ouderen. Deze sok integreert met het sensorsysteem HUME om stress te detecteren. Eerder bleek al dat het sensorsysteem goed werkt bij gezonde volwassenen en mensen met een verstandelijke beperking.
In fase 2 gaan we de sok met het sensorsysteem invoeren in ten minste vier instellingen voor langdurige zorg (twee in de dementiezorg en twee in de verstandelijk gehandicaptenzorg). Wij willen hier onderzoeken of het gebruik van de sok in de praktijk goed lukt en of het systeem ertoe bijdraagt dat onbegrepen gedrag minder voorkomt bij mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast willen wij onderzoeken wat het effect is op cliënten (naast onbegrepen gedrag), hun naasten en de medewerkers. Er wordt ook een procesevaluatie uitgevoerd ten behoeve van het opstellen van een generiek implementatieplan, en inventariseren we de kosten voor het gebruik van het sensorsysteem waarmee we een business case gaan opstellen.
Fase onderzoek
Wij zijn in oktober 2023 gestart met MASQUE2 en bevinden ons nu in de voorbereidende fase waarin wij het onderzoeksprotocol verder uitwerken en laten toetsen door de METC (Medisch Ethische Toetsings Commissie). Naar verwachting starten wij in het voorjaar van 2024 met het testen van de wearable (sok) bij gezonde ouderen (fase 1). De tweede fase, waarin we de nieuwe sok zullen gaan valideren in de praktijk, zal naar verwachting begin 2025 starten.
Bekijk ook het onderzoek: MASQUE1
Read this text in English:
MASQUE2
Misschien vind je dit ook interessant
Navigeren door Crisis: Passende Zorg voor Mensen met Dementie
Het stijgende aantal thuiswonende mensen met (gevorderde) dementie vormt een grote uitdaging voor het verlenen van goede en passende zorg. Mantelzorgers ervaren vaak aanzienlijke belasting, wat uiteindelijk kan resulteren in een crisisopname in een verpleeghuis. Bovendien kan probleemgedrag van mensen met dementie verergeren, bijvoorbeeld in de vorm van agressie, waardoor thuis wonen plots niet langer gaat. Een crisisopname van een persoon met dementie heeft grote impact op de cliënt, naasten en betrokken zorgprofessionals, er onmiddellijke keuzes moeten worden gemaakt, die niet altijd in overeenstemming zijn met de wensen, doelen en voorkeuren van de persoon met dementie en diens mantelzorger. Hoewel het voorkomen van alle crisisopnames waarschijnlijk niet mogelijk is, kan goede organisatie van zorg voor mensen met dementie het gebruik van spoedzorg wel verlagen. Daarom is het van belang om de impact van crisisopnames op de zorg beter te begrijpen en te onderzoeken.
Lees verderGEREED voor proactieve zorgplanningsgesprekken bij dementie
In dit onderzoek wordt gekeken naar hoe gereedheid voor proactieve zorgplanning kan worden vergroot bij mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners. We ontwikkelen en evalueren een scholing voor zorgverleners voor het vergroten van de gereedheid en het inzetten van gesprekshulpen voor proactieve zorgplanningsgesprekken.
Lees verderHIP CARE studie: prognostische factoren voor een succesvolle revalidatie na een heupfractuur
Een observationele studie om meer inzicht te krijgen in de prognostische factoren die invloed hebben op de revalidatie van patiënten met een heupfractuur.
Lees verder