Terugblik jaarlijks symposium UNC-ZH

23 maart 2023

Met veel plezier kijken we terug op de eerste editie van het jaarlijks UNC-ZH symposium. Het was een prachtige en inspirerende dag met keynote speaker, veel verschillende sprekers, interactieve stands tijdens de lunchpauze en een heuse goochelaar. Alle lidorganisaties waren goed vertegenwoordigd. Met 176 bezoekers was het symposium een groot succes. Vanaf dit jaar, zal het jaarlijks UNC-ZH symposium elk jaar plaatsvinden op de derde vrijdag van maart.

Dit jaar was het thema ‘Magie van zorgtechnologie: innovaties in de ouderenzorg’. De keynote speaker van de dag was Prof. Niels Chavannes, hoofd van het National eHealth Living Lab (NeLL) en hij nam ons mee in de wereld van eHealth. Er zijn heel veel gezondheidsapps, maar doen deze apps ook waar je behoefte aan hebt? NeLL filtert deze apps en doet er onderzoek naar. Niels sloot af met de volgende tip: geef zorg in een hybride vorm, eHealth samen met persoonlijke zorg. Wist je ook dat er een toolkit beschikbaar is om aan de slag te gaan met technologie in het verpleeghuis? Lees er hier meer over!

Gedurende de dag volgden verschillende presentaties. eHealth in de GRZ door Suzanne Debeij, een flitspresentatie door Arno Doornebosch, Jeroen van den Berg en Alma van Meurs, technologie binnen de palliatieve zorg door Xu Jingyuan, stress meten met sensoren in kleding door Esmee Adam en ambulantisering met eHealth door Michael Zonneveld. Wij willen allen bedanken voor hun inzet.

Suzanne legde uit welke beren je op de weg tegenkomt bij het gebruik van eHealth in de langdurige zorg en hoe je deze aan de kant kunt zetten. De volgende stappen zijn van belang: visie, implementeren en een pilot.

Suzanne Debeij – EAGER-2-SEE

“Zitten is het nieuwe roken.” Tijdens de presentaties werd er regelmatig bewogen. Tijdens de flitspresentatie hebben we een gedeelte gestaan. De flitspresentatie ging over een pilot binnen de GR, waarbij praktijk en wetenschap dichter bij elkaar wordt gebracht door beter aan te sluiten bij actuele wensen en behoeften. De behoeften van de praktijk lag bij het vergelijken van gebruiksvriendelijkheid van verschillende activiteitenmeters: Pedo-meter, Hipper en Yamax.

Xu Jinguan was er online bij. Vanwege haar onderzoek was zij in Japan en heeft ze ons meegenomen in haar werkzaamheden daar. Ze vertelde over de technologieën bij het monitoren van discomfort binnen de palliatieve zorg en over de BIS-studie, onderdeel van het CONT-END programma.

Xu Jingyuan – CONT-END

Late herkenning van stress kan leiden tot onbegrepen gedrag. 80% van de bewoners met dementie vertoont een vorm van onbegrepen gedrag en dit vermindert de kwaliteit van leven. Esmee Adam doet onderzoek naar sensoren in de kleding die stress vroegtijdig meten, zodat op tijd actie kan worden ondernomen en zo de kwaliteit van leven kan worden verbeterd.

Esmee Adam MASQUE

Michael Zonneveld vertelde over zijn onderzoek waarbij het doel is om met behulp van eHealth ervoor te zorgen dat mensen zo veel mogelijk thuis kunnen revalideren en vervolgens zo goed mogelijk hun dagelijkse activiteiten weer kunnen oppakken.

Michael Zonneveld – EAGER@HOME

Tijdens de lunchpauze waren technologische innovaties te bewonderen vanuit Argos Zorggroep, HWW zorg, Saffier, Pieter van Foreest en Laurens. Innovaties waar zij zelf trots op zijn om mee te werken. Bezoekers spraken met zorgprofessionals over de werking van de technologische innovaties, hoorden op welke wijze ze worden ingezet binnen de organisaties en konden het zelf uitproberen en ervaren. We willen deze organisaties ook nogmaals bedanken voor hun inzet.

Hieronder zie je een foto-impressie, waarbij de meeste foto’s gemaakt zijn door Lotje van der Bie.

Alvast voor in je agenda: het volgende UNC-ZH symposium is op vrijdag 15 maart 2024. Tot dan!